Jucării vechi de aproape 100 de ani, expuse la Palatul Culturii din Iași. S-ar putea înfiinţa şi un muzeu
Jucării vechi de aproape un secol, cutiuțe muzicale, trăsuri și tot felul de animale de pluș pot fi admirate la Palatul Culturii, în Iași.
Fiecare dintre cele peste 150 de exponate spune o poveste. Se fac calcule și pentru înființarea unui muzeu de profil, unic în zona Moldovei.
„Destul de veche şi merge! Da, are câţiva ani, funcţionează, asta pentru că nu lăsăm pe orice să se apropie de ele, nici nu le încordam la maximum şi chiar ţin foarte mult la ele şi încerc să le păstrez. Poate copiii mei vor prinde drag de ele şi le vor păstra . Dacă nu, îşi vor trăi eternitatea, dacă putem spune aşa, într-un muzeu, cu siguranţă” spune un expozant.
Alegeri 2024
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
01:47
Rezultate alegeri prezidențiale în Suceava. Călin Georgescu a câştigat alegerile, urmat de Marcel Ciolacu
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
01:35
Rezultate alegeri prezidențiale în Iași. Elena Lasconi câştigă în judeţ, urmată de Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
150 de jucării, datând din 1930 şi până imediat după Revoluție, sunt expuse la Palatul Culturii.
Silviu Teodor-Stanciu, expozant: „Camionul verde, poate jucăria care a reprezentat universul copilăriei noastre, o jucărie care poartă urmele unei utilizări intense, timp de ani de zile, jucării în jurul căreia s-au creat noi personaje, pe care le-am ilustrat în benzi desenate.”
Păpuşile, cutiile muzicale, clovnii, tancurile ruseşti şi diversele personaje din benzi desenate sunt îngrijite cu mare atenţie de colecţionari.
George Marici, actor: „Prima dată când am luat cutia în mână mi-a venit în minte poezia lui Minulescu, "Ultima Oră", la circ, un accident banal. Cutia este perfect funcţională, se învârte de cheiţă, se trage sertarul, începe o muzică foarte frumoasă, iar cei doi se învârt în jurul altuia. Este o cutie care îmi este foarte dragă şi la care eu ţin foarte mult şi încerc să o păstrez cât mai bine”.
Monica Nănescu, şef al Muzeului Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu": „Deşi sunt jucării, aparţin tehnicii, ele înseamnă inventivitate, creativitate, înseamnă dezvoltarea abilităţilor, pentru copii, în general. Îmi aduc aminte de multe jucării care ne-au încântat copilăria.”
Jucăriile expuse aduc aminte și de o perioada în care fetele și băieții se distrau..fără să fie nevoie de tehnologie.
Silviu Teodor-Stanciu, expozant: „Cheiţa este elemental simbol al acestei expoziţii, care reunește jucării muzical-mecanice. Am putea spune că dacă copiii din ziua de azi au jucării inteligente, jucăriile din timpul copilăriei mele erau reprezentate de aceasta cheiţă, în diverse forme”.
Expozanţii se gândesc să înfiinţeze şi un muzeu al jucăriilor, în Iaşi. Deocamdată, se bucură că au putut organiza primul eveniment de acest fel din zona Moldovei.