"Iti multumesc, J.R., pentru ca ai salvat Romania". Ce a insemnat Larry Hagman in comunism
A facut generatii traite in bezna sa viseze la o lume libera, dincolo de ocean, si sa rupa primele cuvinte in limba engleza. A demonstrat fara gres ca toti avem un pret, iar banii ne domina.
A fost simbolul raului si personajul care a marcat televiziunea anilor '80. S-a numit Larry Hagman, insa pentru noi, pentru romani va ramane vesnic "antipaticul J.R.". Actorul care l-a interpretat impecabil pe intaiul nascut dintre fratii Ewing in serialul-fenomen Dallas, a murit la varsta de 81 de ani. Simbol al visului american intr-o tara ingenuncheata de comunism, le-a aratat romanilor ca bogatia si luxul exista cu adevarat si ca viata inseamna mai mult decat o coada interminabila la paine sau ulei.
"Nu-ti face griji, fii fericit, simte-te bine"! Inainte de 1989, cine indraznea sa gandesca astfel avea sa regrete amarnic. Si totusi JR Ewing le-a aratat romanilor ca dincolo de militienii de la coltul strazii, de dictatorul omniprezent in putinele ore de program la televizor, undeva departe intr-o tara numita America exista viata cu adevarat. Si inca una opulenta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In 13 ani de Dallas, Larry Hagman a fost hulit si urat de milioane de pamanteni. Dincolo de rasul lui sarcatisc, unii l-au iubit enorm..
"Am fost in Romania si a venit la mine un om care avea lacrimi in ochi si mi-a spus: "Iti multumesc, J.R., pentru ca ai salvat Romania. Aveam voie sa vedem doar 3 emisiuni la televizor - doua dintre ele erau discursuri politice, iar al treilea era Dallas, ca sa vedem cat de corupti si imorali sunt americanii." Mare greseala: oamenii aceia au vazut ce se intampla in restul lumii, pentru ca nu aveau informatii si si-au dorit si ei, asa ca i-au dat jos (pe Ceasusesti ) si i-au impuscat de 500 de ori. Au meritat-o!", spunea Larry Hagman intr-un interviu citat de BBC News.
Cand era Dallas la televizor, Romania parea o tara pustie. Pe strazi nu vedeai picior de om. Ba chiar se faceau glume pentru ca era singura zi in care apa calda urca pana la ultimul etaj. Nimeni nu risca sa piarda vreun episod.
Recordul de audienta a fost atins la mijlocul anilor '80, cand 350 de milioane de telespectatori din 57 de tari au stat in fata televizoarelor, ca sa vada cine l-a impuscat pe J.R.
Maretia ranch-ului familiei Ewing a fost sursa de inspiratie si pentru un bogatas din Slobozia. Alexandru Ilie a construit la marginea orasului o copie fidela a Southfork, pe care a vizitat-o inclusiv Hagman. Actorul a venit in Romania in 1999.
Texan veritabil, a gustat din bucatele romanesti. Atunci a aflat pentru prima data ca noi, desi inrobiti de comunism, am invatat de la JR Ewing ce inseamna afacerile si lumea banilor.
"J.R." a parasit scena, insa spiritul lui luptator, puterea de a distruge totul pentru a reconstrui mereu ceva si mai mare si mai puternic vor ramane vesnic.
Sursa: Pro TV
Etichete: Texas, seriale, actori, decese, dallas, Larry Hagman,
Dată publicare:
24-11-2012 18:05