Italia, în carantină totală după ce a fost lovită de un ”tsunami” de pacienți. Ce spun românii din Peninsulă

Ultima actualizare: 10-03-2020 14:43

În Romania, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 17. Dintre ele, 12 sunt în carantină și sub tratament. Într-o măsură fara precedent, toată Italia a intrat în carantină. Nimeni nu mai intră, nimeni nu mai iese.

Oamenii nu se mai pot deplasa în Peninsulă dacă nu au  motive întemeiate, pe care trebuie să le dovedească în faţa autorităţilor.

Italia a înregistrat ieri cea mai mare creştere a numărului deceselor de la izbucnirea epidemiei. Cele mai recente date indică 463 decese! Iar numărul persoanelor infectate se apropie de 9.200.

Un medic italian din Bergamo a descris într-o lungă postare pe Facebook că spitalul unde lucrează a fost copleșit de un ”tsunami” de pacienți.

”Un război a explodat și bătăliile sunt neîntrerupte zi și noapte”, spune doctorul Daniele Macchini.

O mică victorie: pacientul 0 își revine 

 

Medicii italieni au înregistrat, însă, și o mică victorie, după ce pacientul zero a fost scos de la terapie intensiva, întrucat starea sa s-a îmbunătățit considerabil, pentru prima oară după ce a fost testat pozitiv pe 21 februarie.

Totuși, în nordul Italiei situația este gravă. Șeful spitalului de boli infectioase din Milano a precizat că numărul total al infecțiilor înregistrate săptămâna trecută, în Lombardia, este similar cu cel raportat în Wuhan, în ianuarie.

”Vreau să vă spun tuturor: Stați acasă! Stați acasă, renunțați la orice activitate! Dacă statul nu are grijă de noi, să avem noi grijă!”

Acesta este mesajul dramatic al unei italience care și-a pierdut tatăl din cauza coronavirusului - și nici măcar nu l-a mai putut vedea, pentru ultima oară, pentru că și ea este în carantină - distribuit de mii de ori pe rețelele sociale.

”Se întâmplă ca la 2:00 noaptea să te sune mama ta și să îți spună: ”Vino repede, că tata se simte rău!”. Se întâmplă că ambulanța ajunge, stă la telefon pentru a afla unde să-l ducă pe tatăl tău. Pe care tu nu-l mai poți saluta, nu-l mai poți auzi, nu-l mai poți îmbrăca, nu-i mai poți fi aproape”.

Peste 60 de milioane de italieni, în carantină

 

Peste 60 de milioane de italieni s-au trezit astăzi în prima zi de carantină națională.

Giuseppe Conte, premierul Italian: ”Un decret pe care îl pot rezuma astfel: ”Stau acasă”. Nu va mai exista o zonă roșie. Nu va mai fi zona 1 sau zona 2 în Peninsulă. Toată Italia va deveni o zonă protejată”.

Ce înseamnă? Toate deplasările vor fi restricționate, cu excepția celor care au o justificare întemeiată. Și trebuie prezentată o dovadă în acest sens.

Magazinele trebuie să se asigure că între clienți este menținută o distanță de cel puțin un metru.

La fel, este cerută această distanță de siguranță între clienții localurilor și restaurantelor, care se închid obligatoriu la 6 seara.

Nici călătorii din trenuri nu mai stau unul lângă altul.

”În gări și în interiorul trenurilor există distribuitoare cu dezinfectant iar biletele sunt vândute ținând cont că locurile să fie alternante pentru a se putea păstra distanța de cel putin un metru între persoane”, spune Ramona Voiculescu, journalist român stabilit în Italia.

Stațiunile de ski, cinematografele, teatrele și muzeele rămân închise, la fel ca școlile și universitățile - cel puțin până pe 3 aprilie.

”S-au închis facultățile, profesorii trimit online cursurile și atunci ies doar să-mi fac cumpărăturile”.

Toate evenimente sportive - inclusiv meciurile de fotbal - sunt suspendate în întreaga Italie.

Nu mai sunt permise niciun fel de adunări publice, inclusiv nunți, botezuri și înmormântări - cu excepția membrilor apropiați ai familiilor.

”Nu mai este timp de pierdut. Datele ne arată că avem o creștere importantă a cazurilor de contaminare, a persoanelor spitalizate la terapie intensivă și, din păcate, a persoanelor decedate”.

La scurt timp dupa anunțul făcut de premierul italian, au apărut primele efecte.

Aproape de miezul nopții, sute de oameni au luat cu asalt supermarket-urile din Peninsulă pentru a-și face provizii.

În Milano, străzile sunt tot mai pustii, iar în zona obiectivelor turistice nu mai sunt mulți oameni.

Român din Italia: ”E o stare pe care nu poți să ți-o imaginezi”

 

Românii captivi și ei alături de italieni trebuie să se adapteze regulilor.

”E liniște, pe trotuar e gol, restaurantele sunt închise, e o stare pe care nu poți să ți-o imaginezi... te simți sechestrat, închis în casă”, spune Mihaela, româncă stabilită în Milano.

Aceeași situație este și în Veneția. Muzeele și restaurantele sunt închise, gondolele stau nefolosite, iar magazinele - inclusiv farmaciile - au grilajele trase.

”Ar fi bine să nu te deplasezi decât dacă este necesar să faci cumpărături sau lucruri esențiale pentru traiul de zi cu zi. Provincia este blocată, atâta Padova, Veneția și Treviso. Lumea este intrată în panică. Primarul a închis un bar pentru că la 8 era plin de lume, nu trebuia sa funcționeze. L-a închis pe loc. În 5 minute a închis acel bar”, spune și Daniel, român stabilit lângă Veneția. 

Institutul Superior de Sănătate din Italia - care a analizat cazurile a 155 de persoane decedate în Peninsulă - a transmis că vârsta medie a pacienților italieni răpuși de COVID-19 este de 81 de ani. Cei mai mulți aveau boli preexistente.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO