Istoric austriac: Trecutul BOR e o problemă spinoasă pentru România. Cum a supraviețuit Biserica în patru dictaturi
“Fără deschiderea completă a arhivelor bisericești pentru toți istoricii și fără reliberalizarea arhivelor de stat, trecutul Bisericii Ortodoxe Române va continua să fie o problemă spinoasă în istoria țării”.
Este opinia istoricului austriac Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud‑est‑europeană la Universitatea din Viena, și bun cunoscător al istoriei României.
„Despre BOR se știu foarte puține lucruri. (…) Ca și armata, serviciile secrete sau Academia, Biserica se ferește de orice dezbatere în privința propriului trecut, și mai cu seamă în privința acelui trecut care o face contemporană cu patru regimuri politice dictatoriale: carlist, legionar, antonescian, comunist” – scrie Oliver Jens Schmitt în cel mai recent volum al său, Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023, publicat de editura Humanitas.
Oliver Jens Schmitt: “E o carte care se referă la BOR ca instituție, care urmărește detaliile împletirii dintre BOR și politică și înfățișează luptele pentru putere din Biserică. Accentul cade în aceste pagini pe relația Biserică–stat–națiune, pe analiza acestei legături care continuă să exercite o influență însemnată asupra țării și a cetățenilor săi.”
Cine este Oliver Jens Schmitt
Oliver Jens Schmitt (n. 1973) predă istorie sud‑est‑europeană la Universitatea din Viena. Temele sale de cercetare privesc, printre altele, fascismul în Europa de Est, cu accent pe România, societatea și politica în Imperiul Otoman târziu, sau istoria Balcanilor în Evul Mediu târziu.
Între anii 2017 și 2022 a fost președintele Secției de Filozofie și Istorie a Academiei Austriece de Științe. Din 2017 este director științific la Institutul pentru Studiul Monarhiei Habsburgice și al Balcanilor din cadrul Academiei Austriece de Științe.
Printre volumele sale care privesc istoria recentă a României se numără Corneliu Zelea Codreanu: Ascensiunea și căderea „Căpitanului“ (2018), România în 100 de ani. Bilanțul unui veac de istorie (2018), Balcanii în secolul XX: O istorie postimperială (2022) și Biserica de stat, sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române, 1918–2023 (2023).
Știrileprotv.ro va publica, săptămâna viitoare, un interviu în exclusivitate cu Oliver Jens Schmitt, realizat de Cristian Leonte.
Printre temele abordate se numără și opiniile incomode ale istoricului austriac despre Biserica Ortodoxă Română și relația sa cu statul român.
Pe de altă parte, Schmitt va vorbi și despre rolul pe care unii înalți prelați din BOR îl au în răspândirea propagandei rusești la noi în țară, dar și despre pericolul reprezentat de partidele extremiste care se folosesc de spiritul Ortodoxiei pentru a-și disemina mesajele în rândul alegătorilor români.