IPS Teodosie, acuzat de fraudă cu fonduri europene, achitat. Ce pot face acum procurorii DNA


Ultimul update: Joi 06 Iunie 2019 19:33
Data publicarii: Joi 06 Iunie 2019 11:39
Categorie: Stiri actuale

Arhiepiscopul Tomisului, acuzat că a obţinut ilegal fonduri europene pe baza unor documente în care existau date incomplete sau inexacte, a fost achitat în prima instanţă de Curtea de Apel Constanța.

Alături de el au fost achitate, în dosarul Nazarcea, şi celelalte persoane trimise în judecată. La ultimul termen, procurorii DNA au cerut condamnarea înaltului ierarh la închisoare cu executare şi obligarea acestuia să achite prejudiciul din dosar: aproximativ 1,3 milioane de lei. Decizia instanţei nu este definitivă. Ea poate fi atacată în termen de zece zile.

Ultimul temen în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului a fost judecat că ar fi obţinut ilegal fonduri europene a avut loc în 22 mai la Curtea de Apel Constanţa.

Procurorul DNA de şedinţă a solicitat instanţei condamnarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie la închisoare cu executare, iar pedeapsa să fie orientată către maximul prevăzut de lege. De asemenea, procurorul a solicitat ca pentru Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa pedepsele să fie orientate către jumătatea prevăzută de lege, pentru Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca să fie mai reduse, dar tot condamnare la închisoare, în timp ce Aurelian Ştefan să primească o condamnare cu suspendare pentru fapta sa.

De asemenea, DNA a mai cerut ca Arhiepiscopul Tomisului să achite şi prejudiciul din acest dosar, care se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei.

Apărătoarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Maria Vasii, a solicitat instanţei achitarea clientului său. Avocatul a menţionat că Arhiepiscopia Tomisului nu a fost notificată de către APIA că ar fi fost vreo neregulă cu acele suprafeţe pentru care au fost cerute fonduri europene. Vasii a menţionat că aducerea acestor acuzaţii clientului său este forţată. Ea a mai cerut şi respingerea pretenţiilor civile din acest dosar.

De asemenea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a spus în cuvântul său final în faţa instanţei că faptele din rechizitoriu nu există şi că solicită judecătorului cauzei să procedeze în consecinţă. “Nu mă simt incriminat de nicio acuzaţie din rechizitoriu”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Totodată, avocaţii celorlalţi inculpaţi au cerut instanţei achitarea clienţilor lor.

Hotărârea Curţii de Apel Constanţa poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pronunţarea în cazul arhiepiscopului Tomisului, amânată din nou pentru 6 iunie
DNA a cerut condamnarea lui ÎPS Teodosie la închisoare cu executare. Sentința, pe 29 mai
ÎPS Teodosie, cocoțat pe turla unei biserici ca să-i sfințească crucile. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO