Ion Ghizdeanu, fostul şef de la Prognoză, pus sub acuzare. Ar fi aprobat arbitrar peste 1.000 de proiecte


Ultimul update: Joi 13 Februarie 2020 19:36
Data publicarii: Joi 13 Februarie 2020 18:28
Categorie: Stiri actuale

Fostul șef al Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu, a fost pus sub control judiciar pentru fals, după ce ar fi semnat alocarea câtorva miliarde de lei către diverse primarii, în cadrul a peste o mie de proiecte de investiții.

Apropiat al lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea, Ghizdeanu ar fi semnat procese verbale, prin care confirmă că o comisie ar fi decis unde se duc banii. În realitate, însă, acea comisie nu s-a reunit niciodată, potrivit procurorilor.

După două ore de audieri la Parchet, fostul șef al Comisiei de Prognoză a ieșit fără să scoată o vorbă despre acuzațiile care i s-au adus. Personaj controversat, Ghizdeanu s-a remarcat imediat după preluarea guvernării de către PSD, la începutul lui 2017. Atunci a modificat prognoza de creștere economică a României, prevăzută inițial la 4%, până la 5,5%, ca să se potrivească cu cea din programul de guvernare făcut de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.

Imediat, Comisia de Prognoză, inițial o unitate de cercetare cu câțiva angajați, a devenit o instituție cu superputeri, cu salarii pe măsură și cu mult mai mulți angajați. În statutul său au apărut noi atribuții de la creditarea afacerilor, la scheme de ajutor de stat, ori chiar încheierea de contracte pentru autostrăzi, exproprieri și gestionarea fondurilor de investiții. Noua unitate era în coordonarea directă a lui Darius Vâlcov, potrivit unor surse guvernamentale.

Tot în 2017, Comisia avea în plan să sisteze contribuțiile românilor la Pilonul II de pensii, care ar fi însemnat desființarea și naționalizarea acestuia. Imediat s-a iscat un scandal uriaș, iar Ghizdeanu susținea că a fost o eroare.

În vârstă de 67 de ani, doctor în economie și cercetător, Ghizdeanu a fost unul dintre artizanii Ordonanței 114, pentru care a bătut cu pumnul în masă la Consiliul Economic și Social, ca să obțină un aviz.

Apoi s-a ocupat de autostrada București-Brașov, pe care avea de gând să pună o taxă. A semnat chiar un contract cu chinezii și cu Turcii și promitea demararea proiectului:

Ion Ghizdeanu: „La anul sigur va începe construcția. Noi sperăm în prima parte a anului, dacă nu, în a doua. Acum nu mai există cale de întoarcere."

În toamna anului trecut, Ion Ghizdeanu semna în fals procese verbale în locul Comisiei care ar fi trebui să decidă 1080 de finanțări pentru proiecte ale primăriilor, cu bani din Fondul Național de Dezvoltare, susțin procurorii.

Radu Bogdan Călin, purtător de cuvânt al Parchetului Sector 1:„În realitate, membri Comisiei nu s-au întâlnit niciodată, nu s-au întâlnit niciodată, nu au făcut nicio apreciere proprie și nu au propus spre aprobare proiectele, lista fiind stabilită arbitrar de inculpat. "

Ghizdeanu este acum sub control judiciar timp de 60 de zile și cercetat pentru fals intelectual în formă continuată, iar procurorii au ridicat documente de la primării din 17 județe. Potrivit unor surse judiciare, ar fi vorba despre miliarde de lei alocați arbitrar primarilor. Cercetările în acest caz continuă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Eliberări din funcţie semnate de Orban. Ion Ghizdeanu, schimbat de la şefia Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză
VIDEO PROTVPLUS.RO