Iohannis vrea ca NATO să acorde "o atenţie sporită" Mării Negre. 2 nave româneşti, în misiuni
Preşedintele va cere la summitul NATO ca Alianţa să acorde o importanţă mai mare Mării Negre, în contextul politicii externe agresive a Rusiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Bruxelles, că pentru România este foarte importantă atenţia care va fi acordată zonei Mării Negre, precizând că ţara noastră ar putea obţine o prezenţă sporită a NATO în această regiune.
"Pentru noi este evident foarte importantă atenţia pe care vrem să o dăm zonei Mării Negre (...) Credem că vom obţine nu doar o atenţie sporită pentru Marea Neagră, ci şi o prezenţă sporită a NATO pe regiunea Mării Negre, iar brigada multinaţională va fi mult mai importantă, pentru că ea va deveni o brigadă cu prezenţă permanentă", a declarat Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles.
Tot miercuri, două nave româneşti au plecat din Constanţa pentru a se integra în două grupări navale NATO, ce desfăşoară misiuni de supraveghere a traficului maritim în zona Mării Negre. Fregata (F-221) Regele Ferdinand şi Dragorul Maritim (DM) 'Lt. Lupu Dinescu' au plecat din Portul Militar Constanţa pentru a se integra grupărilor navale, care vor desfăşura misiuni în bazinul Mării Negre, în conformitate cu măsurile stabilite în Planul de acţiune al NATO pentru creşterea nivelului de reacţie.
"Fregata Regele Ferdinand va face parte din Gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), ce are ca navă comandant fregata olandeză De Ruyter, şi va desfăşura exerciţii comune cu fregata canadiană HMCS Ville De Quebec şi fregata turcească TCG Orucreis din Turcia", se arată întru-un comunicat de presă remis de Forţele Navale Române.
Dragorul Maritim 'Lt. Lupu Dinescu' va intra în compunerea Grupării navale permanente NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter-measures Group), din care vor mai face parte şi vânătorul de mine turcesc TCG Anamur şi dragorul maritim german FGS Rhein.
"Cele două nave militare româneşti şi navele partenere NATO vor face vineri, 13 iulie, o escală în portul bulgăresc Burgas, iar ulterior vor participa, în perioada 16-20 iulie, la exerciţiul multinaţional BREEZE 18, organizat de Forţele Navale Bulgare, în apele teritoriale ale Bulgariei şi în apele internaţionale ale Mării Negre. După terminarea exerciţiului BREEZE 18, activităţile de instruire ale celor două grupări navale NATO vor continua cu misiuni specifice de supraveghere a situaţiei maritime şi se vor încheia cu o escală în portul Odessa, din Ucraina, în perioada 23-25 iulie, precum şi cu exerciţii comune, pe mare, cu navele militare ucrainene", se arată în comunicatul SMFN.
În acelaşi timp, la sfârşitul lunii iulie, gruparea navală SNMG-2 va desfăşura activităţi de instruire împreună cu Forţele Navale ale Turciei, iar gruparea navală SNMCMG-2 are programate exerciţii în comun cu Forţele Navale Române.
Fregata Regele Ferdinand şi Dragorul Maritim 'Lt. Lupu Dinescu' îşi vor încheia misiunile, alături de partenerii NATO, la începutul lunii august, când vor începe evenimentele prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române.
"Misiunile de conştientizare a situaţiei maritime şi de supraveghere a traficului naval din Marea Neagră îşi propun să promoveze înţelegerea reciprocă, încrederea şi cooperarea pentru apărarea comună şi în acest context, acţiunile desfăşurate de cele două grupări navale NATO contribuie la dezvoltarea relaţiilor dintre Forţele Navale Române şi partenerii din Alianţă", subliniază comunicatul de presă al SMFN.
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, NATO, klaus iohannis, marea neagra, armata, summit, nave, flota, prezenta, brigada,
Dată publicare:
11-07-2018 18:04