Iohannis, discurs la Ambasada SUA: ”Avem nevoie de o guvernare care chiar respectă statul de drept”

Ultimul update: Sambata 30 Iunie 2018 12:44
Data publicarii: Vineri 29 Iunie 2018 19:41
Categorie: Actualitate

Klaus Iohannis a participat, vineri, la recepția oferită de Ambasada Statelor Unite din România.

Declarațiile făcute de Klaus Iohannis

- Doamnelor şi domnilor, ne alăturam aniversării prietenilor şi partenerilor noştri americani, în anul Centenarului României moderne. Istoria României, cea de dinainte de 1989, dar şi prin evenimente mai recente ne aminteşte constant că democraţia nu trebuie luată drept un dat garantat, poate că aceasta este cea mai mare lecţie pe care trebuie să ne-o însuşim la acest bilanţ de 100 de ani de ani de devenire modernă

- Reiterez determinarea României pentru dezvoltarea şi extinderea parteneriatului nostru strategic, pe toate dimensiunile sale, aşa cum am convenit cu domnul preşedinte Trump, la excelenta întâlnire de acum un an.

- Cooperarea dintre România şi SUA în plan politic, militar şi de securitate au ajuns la un nivel excepţional. Încurajez, totodată, identificare de soluţii creative şi eficiente pentru a consolida în continuare şi dimensiunea economică, inclusiv prin investiţii şi proiecte de afaceri comune în domenii strategice de interes reciproc cum este, de exemplu, cel Energetic.

Iohannis, la Bruxelles: ”Numărul de migranți care tranzitează România este unul rezonabil”

- Însă pentru că acest obiectiv, alături de altele, să fie posibil avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiţie puternic şi indepenent, o guvernare transparentă şi responsabilă, care chiar respectă statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opţiune, ci singura alegere pe care putem să o facem pentru o României sănătoasă şi puternică, partener strategic al SUA şi stat membru al Uniunii şi al NATO.

- Mulţumesc Statelor Unite pentru sprijinul constant acordat României în acest scop. Veţi găsi mereu în România un partener, un aliat şi un prieten pe care vă puteţi baza.

- Democraţia trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi cu toată determinară, în România, în Europa, şi în toate colţurile lumii. Timpurile dificile cu care ne confruntăm acum au, însă, şi capacitatea de a ne atrage atenţia asupra necesităţii de a păstra unitatea şi solidaritatea intre ambele maluri ale Atlanticului.

- Relaţia transatlantică nu este importantă doar pentru securitatea şi prosperitatea comune ale Uniunii Europene şi Statelor Unite, dar şi pentru setul esenţial de valori democratice ale comunităţii occidentale din care facem parte.
 

Klemm: Privind spre viitor, vom încerca să extindem, să consolidăm şi să aprofundăm Parteneriatul strategic SUA - România

"Acum, când sărbătorim independenţa Americii, Centenarul unităţii României şi prietenia existentă între America şi România în ultimii 100 de ani, sper la un parteneriat şi mai puternic, pe măsură ce întâmpinăm împreună provocările şi extraordinarele oportunităţi ce ne aşteaptă", a afirmat diplomatul american.

El a spus că SUA vor continua să prezinte România "ca un aliat NATO model, care îşi îndeplineşte sau depăşeşte angajamentele faţă de Alianţă investind în apărarea sa, modernizându-şi capacităţile şi contribuind nu doar la securitatea regională, ci şi la apărarea transatlantică şi la eforturile de a pune capăt conflictelor din zone aflate la mare distanţă, precum Afganistan".

"Împreună vom menţine şi consolida legăturile transatlantice. Vom continua excelenta cooperare în domeniul aplicării legii, care oferă siguranţă şi securitate cetăţenilor noştri, luptând împotriva terorismului, a infracţionalităţii organizate, a traficului de armament, droguri şi de persoane şi a influenţei maligne a statelor ostile. Vom colabora pentru a îmbunătăţi securitatea cibernetică şi a oferi apărare împotriva ameninţărilor hibride. Vom promova valorile americane şi vom aplauda îmbrăţişarea de către România a unui viitor democratic şi consolidarea instituţiilor sale democratice, inclusiv a unui sistem judiciar independent. Vom încuraja contribuţiile României la securitatea energetică a Europei, inclusiv prin luarea măsurilor necesare investiţiilor strategice în producţia de energie în Marea Neagră, care are extraordinarul potenţial de a transforma România într-un centru regional de producţie şi distribuţie de energie", a punctat ambasadorul american.

Diplomatul a precizat că SUA vor "sprijini un mediu de afaceri şi investiţional stabil, previzibil şi transparent, pentru a atrage investitori americani în România, a dezvolta comerţul şi a promova prosperitatea economică comună".

"Vom căuta modalităţi de a creşte schimburile culturale şi educaţionale de artişti, savanţi, studenţi şi oameni de ştiinţă dintre România şi Statele Unite, bazându-ne pe excelenta activitate desfăşurată de Comisia Fulbright şi pe recenta şi extrem de bine-venita decizie a Guvernului de a introduce un program de stimulente pentru producţia de filme. Vom comemora victimele Holocaustului şi îi vom învăţa pe copiii noştri despre răul antisemitismului şi extremismului. Statele Unite sunt recunoscătoare pentru contribuţia generoasă a instituţiilor româneşti la crearea unui muzeu dedicat istoriei evreilor din România. Există multe aspecte pozitive ale relaţiei noastre pe care le-aş putea menţiona şi, desigur, România are propriile sale obiective în ceea ce priveşte Parteneriatul nostru strategic. Noi, echipa Ambasadei, vom încerca, în continuare, să sprijinim aspiraţiile României", a punctat Hans Klemm.

 

Klaus Iohannis se declară optimist în privinţa relaţiei dintre UE şi SUA

Klaus Iohannis se declară optimist în privinţa relaţiei dintre UE şi SUA

VIDEO PROTVPLUS.RO

accident Valea Oltului

Accident grav, cu opt victime, pe Valea Oltului. Manevra inconștientă a unui șofer

Ghid împotriva promoţiilor mincinoase. Planul pentru a curăța piața din România de mesaje false

Profesor de 28 de ani, mort în Făgăraș după ce a vrut să îşi recupereze rucsacul

Directorul APIA Cluj căzut din barcă în Lacul Beliș, căutat de scafandri. FILMUL incidentului

Rezultate Loto 6 din 49, 22 iulie 2018. Numerele câștigătoare

Mesajul unui judecător pentru participanţii la Electric Castle sau Untold: ”Noi nu iertăm, nu suntem preoți”

politia rutiera

Poliţiştii rutieri, plângere penală împotriva deputatului care i-a catalogat drept ”șpăgari și ciubucari”

Cod galben de inundaţii în judeţe, până miercuri. Zonele afectate

Accident mortal pe Transalpina. Un motociclist și-a pierdut viața

Nou regulament pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din Capitală. Amenzi de până la 8.000 de lei

Copilul de 14 ani căutat în Jiu a fost găsit mort. Fratele lui de 9 ani s-a înecat în acelaşi loc

Aterizare de urgenţă pe Otopeni. S-a intervenit imediat pentru un pasager de 23 de ani. VIDEO