Iohannis, despre situaţia de la CCR: "E o întrebare ce se întâmplă cu deciziile Curţii"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 05 Iunie 2018 12:10
Categorie: Actualitate
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a Romaniei de către Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache, la Palatul Cotroceni

Şeful statului a comentat marţi situaţia de la CCR, unde judecătorul Petre Lăzăroiu și-ar fi depășit mandatul cu 9 luni.

Preşedintele Iohannis a fost rugat de presă să comenteze faptul că judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu ar fi depăşit mandatul de 9 ani prevăzut în Constituţie, astfel că deciziile luate de el în ultimele luni sunt puse acum la îndoială. 

"Toată lumea se aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia să fie chiar CCR. Aflăm însă că au apărut în ultima vreme semne de întrebare, este un judecător care se află acolo de 10 ani, deşi un mandat nu poate depăşi 9 ani. Nu e simplu de tranşat, dar e regretabil. Prin tolerarea acestor mandate mai lungi, CCR s-a pus în situaţia de a-i fi chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei", a declarat preşedintele României. "În cazul în care mandatul unui judecător CCR se termină, acest lucru se constată de preşedintele Curţii, nu de cel al României. Preşedintele României nu are nicio atribuţie practică în a constata vacanţa unui mandat la CCR, dar cred că Curtea Constituţională trebuie să analizeze cu maximă răspundere această chestiune, pentru a nu plana nicio îndoială, nicio umbră asupra felului în care acţionează."

Întrebat dacă deciziile CCR ar putea fi atinse de nulitate în aceste condiţii, Iohannis a răspuns: "E o întrebare pe care şi-o pun mulţi: dacă CCR acţionează în atari împrejurări, ce se întâmplă cu deciziile care au fost luate? Aici trebuie să consultăm specialiștii și paradoxal, în final, tot Curtea Constituțională trebuie să hotărască în privința propriului comportament constituțional."

Preşedintele a insistat însă că  va respecta Constituția "indiferent de ce se întâmplă. Este evident că cei care trebuie să lămurească aceste probleme sunt chiar cei care le-au creat."

Judecătorul Bogdan Mateescu de la Consiliul Superior la Magistraturii i-a atras atenţia ministrului Justiţiei că unul dintre membrii Curţii Constituţionale şi-ar fi depăşit mandatul cu o durată de 9 ani.

Petre Lazaroiu a fost numit în 2008, pentru doi ani, ca judecător constituţional. În 2010, Traian Băsescu l-a numit din nou, de data asta pentru un mandat complet, de 9 ani. Cum acum suntem în 2018, ar însemna că Lăzăroiu a fost judecător constituţional timp de 10 ani, adică mai mult decât prevede Constituţia.

Specialiştii în organziarea CCR susţin că situaţia lui Petre Lăzăroiu în acest moment se află între două norme legale: pe de o parte legea internă care permite unui judecător să îndeplinească un mandat parţial şi apoi unul complet de 9 ani, ceea ce face ca Lăzăroiu să fie judecător CCR până în iunie 2019. Și a doua este recenta decizie a CCR prin care s-a stabilit ca o asemenea succesiune de mandate încalcă legea fundamentală.

”Decizia nu se aplică mandatelor în curs. Legea trebuie modificată. Vă daţi seama că nimeni nu vine pentru un mandat de câteva luni”, a transmis Petre Lăzăroiu.

Şi preşedintele Curţii Constituţionale consideră că Lăzăroiu nu a încălcat legea.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale a Romaniei de către Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache, la Palatul Cotroceni Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Iohannis: “Putem convoca un referendum pe tema independenţei justiţiei. Procurorii trebuie să rămână independenți”
Iohannis: “Putem convoca un referendum pe tema independenţei justiţiei. Procurorii trebuie să rămână independenți”
Scandal în interiorul CCR. Judecătorul Petre Lăzăroiu și-ar fi depășit mandatul cu 9 luni
Scandal în interiorul CCR. Judecătorul Petre Lăzăroiu și-ar fi depășit mandatul cu 9 luni
Organizații ale societății civile ii solicită lui Iohannis consultări publice în scandalul CCR - Kovesi
Organizații ale societății civile ii solicită lui Iohannis consultări publice în scandalul CCR - Kovesi
VIDEO PROTVPLUS.RO
jandarmi
Magistraţi împiedicaţi de jandarmi să protesteze la CAB. Ce decizie au invocat
Primarul Timişoarei a tăiat cu mâna lui cablurile de Internet şi TV din centrul oraşului
Accident grav în Brăila din cauza unui incendiu de vegetaţie. Un copil a fost rănit
Senatul a respins 2 proiecte privind parteneriatul civil. "Nu se corelează"
Gardian anchetat pentru că lua mită de la deţinuţi. Rolul jucat de iubita agentului
SIMULARE BACALAUREAT 2019. De ce a rezolvat o elevă toate subiectele doar pe ciornă
ford dancila
Și Ford vrea autostrada promisă. Guvernul însă nu a terminat luptele cu liliecii
CFR așteaptă o minune până la EURO 2020: ”Să construiască într-o noapte cât alții în 7”
Omul de afaceri Ștefan Mandachi, replică la acuzații: ”Mă bufnește râsul când aud”
Un şofer de TIR ascundea o fată în cabină. Cât le-a oferit vameşilor ca să nu o vadă
Un cal a ars de viu şi zece tone de fân s-au făcut scrum. Cine e vinovat de incendiu
Tramvaie vandalizate în Timișoara. Oamenii legii nu i-au identificat încă pe făptași