Klaus Iohannis, intalnire cu presedintele Poloniei. Strategia pusa la cale in fata amenintarilor venite din partea Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

Dupa terminarea summit-ului NATO de la Varsovia, Klaus Iohannis s-a intalnit duminica cu omologul sau, presedintele Republicii Polone, Andrzej Duda. Iohannis a anuntat o cooperare strategica intre Romania, Polonia si SUA.

In plus, autoritatile vor avea o strategie comuna pentru a apara interesele romanilor si polonezilor din Marea Britanie

La nivel geostrategic, si noi si polonezii avem mai multe lucruri in comun. Si noi, si ei, dupa Brexit, am crescut in importanta pentru americani. SUA ne sustin in interiorul NATO. De asemenea, atat ei cat si noi gazduim elemente a scutului antiracheta si trupe americane pe teritoriul tarilor noastre, iar acum, colaborarea se va inteti: polonezii vor trimite soldati pentru divizia multinationala in Romania, dar si noi vom trimite o companie in Polonia.

Iohannis a discutat cu omologul sau polonez si despre efectele post Brexit pentru romanii si polonezii din Marea Britanie.

Klaus Iohannis: "Suntem amandoi hotarati sa ne implicam in negocierile care vor avea loc pentru a rezolva in modul cel mai bun situatia cetatenilor nostri care traiesc si muncesc in Marea Britanie."

Citește și
Jens Stoltenberg - Agerpres
Secretarul general al NATO: "Suntem uniti in fata Rusiei. Nu vedem nicio amenintare imediata fata de vreun aliat"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Cei doi au mai discutat si despre obiectivele Polonei in relatia cu Romania.

Andrzej Duda, presedintele Poloniei: "In general, suntem interesati de colaborarea militara si, asa cum dl Iohannis a anuntat dupa summit, vom trimite o companie in Romania. Noi dorim sa colaboram si pe plan politic, pentru apararea intereselor noastre in regiune, sa vorbim pe o unica voce."

Polonia si Tarile Baltice au primit intariri smnificative in urma summitului. Pe de alta parte si Romania a cerut o prezenta militara sporita in Marea Neagra care nu a fost inca decisa.

Klaus Iohannis: "Aliatii au recunoscut importanta strategica a Marii Negre si nevoia unui concept operational pentru a face Marea Neagra mai sigura pentru toata lumea.  Avand totusi in vedere timpul relativ scurt,s-a convenit la Ministeriala Apararii ca aceasta chestiune sa fie lamurita doar de principiu la summitul care tocmai s-a incheiat. Si s-a dat sarcina ministrilor Apararii sa lucreze la un concept putin mai concret."

De anul viitor, prezenta militara americana pe teritoriul tarii noastre se va intari, pentru ca un numar semnificativ de soldati vor veni in Romania.

Iohannis: Unii politicieni au ganduri diferite privind initiativa la Marea Neagra, nu trebuie sa ne ingrijoreze; aceasta va continua

Intrebat la finalul intrevederii pe care presedintele a avut-o astazi cu omologul sau polonez, Andrzej Duda, daca Romania poate conta pe Bulgaria in proiectul initierii unor exercitii navale comune in Marea Neagra la care sa participe atat statele NATO riverane, cat si alte tari aliate, presedintele Iohannis a raspuns: ”Aparent ar exista opinii difertie, insa numai aparent pentru ca suntem intr-un proces de reflectie. Din varii motive, unii politicienii fac afirmati ce nu reprezinta punctele dumnealor de vedere, cat anumite ganduri pe care le au ei in relatia de colaborare la Marea Neagra. Aceste lucruri ar trebuie sa ne bucure pentru ca exista o preocupare reala pentru a gasi solutii cat mai bune pentru Marea Neagra.”

Iohannis a amintit ca, dupa Summitul NATO din 2014, exercitiile navale si-au sporit frecventa participand inclusiv state aliate din afara zonei Marii Negre, precum Statele Unite sau Marea Britanie. ”Strategii NATO au inceput sa lucreze la un concept care ar face Marea Neagra mai sigura pentru toti. S-a continuat in aceeasi logica si la Summitul de la Varsovia: aliatii au recunoscut importanta strrategica a Marii Negre si nevoia unui concept operational pentru a o face mai sigura pentru toata lumea (...) Privim cu incredere si cu asteptari spre ministeriala din octombrie ce va aduce primele clarificari”, a spus Iohannis, duminica, mentionand ca ministrii Apararii au primit ca sarcina la acest Summit sa gaseasca solutii pentru cadrul naval comun de exercitii si training.

In plus, ministeriala este doar o etapa intr-un parcurs mai lung. ”NATO nu poate sa intreprinda o masura ampla doar in baza unei ministeriale. Aceasta va fi doar un prim pas si la urmatorul Summit NATO, aliatii vor lua o decizie ce va trebui implementata in aceasta chestiune. Faptul ca exista opinii diferite nu este deloc ingrijorator”, a conchis Iohannis.

Iohannis, desprea avertizarile lui Putin catre Romania: Nimic mai fals

Intrebat despre avertizarile transmise de Rusia Romaniei si Poloniei legat de scutul antiracheta, Klaus Iohannis a raspuns: "Una dintre deciziile foarte importante luate la summit a fost declararea capacitatii initiale a scutului antiracheta.E important de stiut, din capul locului, ca acest sistem antiracheta nu a fost construit impotriva cuiva, ci pentru aparare. Exista, sigur, o retorica ruseasca ce incearca sa acrediteze ideea ca e indreptat impotriva Rusiei, nimic mai fals. In concluzie, acest sistem antiracheta in niciun caz nu reprezinta o vulnerabilitate, ci este un punct forte pentru NATO si este un punct forte defensiv."

Polonia si Romania vor sa isi coordoneze pozitia in negocierile pentru Brexit si statutul cetatenilor lor in Regatul Unit

”Suntem amandoi hotarati sa ne implicam in negocierile care vor avea loc pentru a rezolva in modul cel mai bun situatia cetatenilor nostri care traiesc si muncesc in Marea Britanie. Eu sunt foarte hotarat sa raman in continuare implicat, impreuna cu domnul presedinte, intr-un contact care ne permite sa abordam impreuna chestiunea cetatenilor romani si a cetatenilor polonezi din Marea Britanie. Nu pentru a exagera ceva, doar pentru a le proteja interesele, fiindca romanii nostri merg acolo sa munceasca si platesc impozite si taxe, si acelasi lucru este, evident, valabil si pentru polonezii care merg in Marea Britanie”, a declarat Klaus Iohannis in cadrul declaratiei comune sustinute alaturi de presedintele polonez, Andrzej Duda.

La randul sau, Andrzej Duda a aratat in Marea Britanie locuiesc si muncesc 1.000.000 de polonezi si 500.000 de romani ale caror drepturi trebuie respectate, nu diminuate. ”Vorbim cu domnul presedinte cu o unica voce si ma bucur foarte mult ca pot sa contez pe colaborarea cu domnul presedinte, sa avem grija impreuna de interesele concetatenilor nostri din Marea Britanie. Cum se va dezvolta situatia dupa referendum nu se stie, sunt niste riscuri, stim foarte bine ca unii sunt foarte nemultumiti de referendum, mai ales scotienii, si nu stim inspre ce directie vor fi luate activitatile Uniunii Europene”, a spus presedintele Poloniei.

El a apreciat ca Brexitul ar putea sa determine si o reconfigurare a arhitecturii Uniunii Europene, ce ar putea influenta Romania si Polonia. ”Ar fi foarte bine daca am avea o pozitie comuna despre cum ar trebui UE sa se schimbe, daca se ajunge la Brexit (...) Foarte multe societati sunt de parere ca UE functioneaza prost si trebuie sa ne gandim cum trebuie sa o reparam. Trebuie sa executam mai bine principiul subsidiaritatii in UE si suveranitatea tarilor trebuie sa fie garantta intr-o masura mai mare”, a spus Duda.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Concluziile SUMMITULUI NATO de la Varsovia.
Concluziile SUMMITULUI NATO de la Varsovia. "Romania a ajuns sa comande brigada aliata, lucru de neimaginat in trecut"

Presedintele Klaus Iohannis a declarat la finalul Summitului NATO ca Romania incepe sa-si intre in rolul natural de actor important regional, in timp ce Barack Obama a dat asigurari ca Europa va putea conta "intotdeauna" pe Statele Unite.

Secretarul general al NATO:
Secretarul general al NATO: "Suntem uniti in fata Rusiei. Nu vedem nicio amenintare imediata fata de vreun aliat"

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat in ultima zi a summitului de la Varsovia ca blocul comunitar ramane unul unit in fata amenintarilor externe si este nevoie de un dialog puternic cu liderii rusi.

Mesajul presedintelui Iohannis inaintea summitului NATO de la Varsovia. Care sunt obiectivele Romaniei
Mesajul presedintelui Iohannis inaintea summitului NATO de la Varsovia. Care sunt obiectivele Romaniei

 Presedintele Klaus Iohannis participa vineri si sambata la Summitul NATO de la Varsovia, iar duminica va avea o intrevedere cu omologul sau polonez, Andrzej Duda.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.