Invazie în Hunedoara. ”Intră pe gaura cheii, îi găsești oriunde, pe clanță, în papuci. E un film de groază”
Este invazie de melci într-un oraș din județul Hunedoara. Localnicii din Aninoasa nu știu ce să mai facă după ce melcii au apărut cu miile, în urma ploilor din ultimele săptămâni.
Dispar ziua, când este soare, dar noaptea apar de nicăieri și se urcă peste tot ce întâlnesc în cale. Mai grav, distrug și culturile agricole.
Localnică: ”La miezul nopții adun melci de pe casă, cam așa arată mănușa și e a treia schimbată”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asta trăiesc în aproape fiecare noapte locuitorii din Aninoasa. Când ies din case dimineața, oamenii găsesc melci din specia limax peste tot.
Localnică: ”E plină strada, plin, la prima oră avem activitate, trebuie să îi culegem pentru că călcăm pe ei când ieșim din casă, nu se poate așa ceva, pentru mine e deja prea mult, exagerat de mult”.
Localnică: ”Mai nou urcă pe pereți, intră pe gaura cheii, pe geamuri, îi găsești oriunde, pe clanță, în papuci, pentru noi e un film de groază ce trăim noi acum, și tot ce facem e legat de acești melci”.
”Am ajuns să cheltuim mai mult pe combatere decât ceea ce cultivăm”
Mai grav este că melcii fără cochilie au și un mare apetit pentru culturile agricole, pe care au început să le distrugă. Oamenii se plâng că au investit sume mari în tratamente pentru combaterea lor, dar micii invadatori ies cu miile peste noapte și atacă tot ce crește în grădini și pe terenurile agricole industriale.
Localnic: ”O holdă de o jumate de hectar a fost pusă la pământ, au mâncat-o. Au început cu cruditățile și au trecut acum atacă cartofii. Nu există soluție, solicit și la ministrul Agriculturii, e un focar, nu am mai avut până acum așa ceva”.
Localnic: ”Am cumpărat răsad, pun granule la 2 zile, care costă foarte mult, am comandat pe net, am dat o grămadă de bani și cred că o să renunțăm pentru că investiția e prea mare și agricultura e loterie”.
Localnic: ”La 2- 3 zile trebuie să dai iară, am ajuns să cheltuim mai mult pe combatere decât ceea ce cultivăm. Nu facem comerț, cultivăm pentru consumul propriu”.
Autoritățile le-au transmis oamenilor că doar o perioadă de secetă și temperaturi ridicate vor duce la dispariția melcilor. Cum în zonă plouă însă aproape zilnic, localnicii cred că de abia la venirea sezonului rece vor scăpa de această problemă.