Invazia sobolanilor, de nerezolvat pentru autoritatile Capitalei. Ce au descoperit inspectorii DSP dupa sesizarea ProTV
Problema sobolanilor din Bucuresti pare sa fie de nerezolvat pentru autoritati. Abia la inceputul acestei luni, printr-o hotarare a consiliului general, Primaria Capitalei a trasat sarcina deratizarii catre primariile de sector.
Numai ca deocamdata cel putin hotararea nu a fost inca implementata. Intre timp, la sesizarea facuta de reporterii PROTV, astazi inspectorii DSP au verificat zona in care am gasit sobolani morti si urmeaza sa stabileasca cine va fi amendat.
Ne-am intors in zona verde de la intersectia Caii 13 Septembrie cu strada Petre Ispirescu, impreuna cu inspectorii de la Directia de Sanatate Publica, unde zaceau zilele trecute mai multi sobolani morti. Acestia disparusera, insa pe spatiul verde am gasit un alt sobolan mort.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
La cel mult doua ore dupa ce au fost omorate, animalele trebuiau sa fie ridicate de aici de firma de salubritate din sectorul 5. Odata lasate in caldura la temperaturi ridicate, cadavrele lor se descompun mai repede, intra in putrefactie si se pot transforma in focare de infectie.
Pericolul este mare , mai ales ca sobolanii pot transmite bacterii ce pot fi inhalate de oameni, prin aerul respirat. Acestea pot duce la boli grave.
Stefan Lazar, medic primar boli infectioase: “Sunt boli bacteriene au o perioada de incubatie de cateva zile, si de obicei se manifesta prin febra serioasa, frisoane; sau afectari multiple, ma refer la leptospiroze hepatice, hematologioce, renale, lucruri destul de severe."
Reprezentantii Romprest, firma de salubrizare angajata de sectorul cinci pentru curatenie, spun ca primaria nu i-a sesizat in legatura cu sobolanii. "Pana in acest moment niciun reprezentant Romprest nu a primit nicio astfel de solicitare din partea autoritatii abilitate, afland despre aceasta situatie doar de la dumneavoastra, moment in care o echipa deja s-a mobilizat spre solutionare, avand capacitatea necesara de colectat cadavre. "
Chiar daca sobolanii morti vor fi adunati, raman insa cei vii care sunt vazuti tot mai des de oameni ziua, in locuri publice. Inmultirea rozatoarelor a fost posibila si pentru ca deratizarea este facuta doar in cateva sectoare.
In 3 si 6 primariile sustin ca au contracte cu firme de profil. In 1 si 5 , insa, nimeni nu face nimic. Edilii sustin ca nu au fost informati de primaria capitalei ca este responsabilitatea lor. Reprezentantii sectoarelor 2 si 4 nu au oferit detalii.
Pana acum, Directia de sanatate publica a dat unei firme de deratizare 5 amenzi in valoare de 15 mii de lei si una de 3000 de lei.