Bucurestiul, "capitala sobolanilor". Motivul pentru care Primaria generala nu are un contract de deratizare si dezinsectie

16-08-2016 18:29

Bucurestiul a ajuns "capitala sobolanilor". Sunt sute de mii de rozatoare care misuna pe strazi sau prin parcuri.
 

Primaria Capitalei nu mai are nici un contract de deratizare si dezinsectie cu o firma specializata, asa ca a pasat problema primariilor de sector. Dar nimeni nu s-a grabit sa o rezolve, iar sobolanii se inmultesc in voie, ajutati de tonele de gunoi aflate mereu pe strazi.

Un locuitor din sectorul 5, la intersectia Caii 13 septembrie cu Petre Ispirescu a filmat langa o statie de autobuz, unde doi sobolani se plimbau in voie prin iarba. Nu se mai tem de oameni.

Oamenii spun ca de luni de zile sunt sobolani in zona, insa nimeni nu face nimic. Am luat legatura cu Primaria sectorului 5, dar nu am primit nici un raspuns.

"Sunt cu gramezile, nu faci fata nici cu graul ala otravit. E infectie, e ceva de speriat, va zic. Si cainii mai fug dupa ei dar nu pot sa ii omoare pe toti."

Si in sectorul 3, aceeasi problema. Sobolanii misuna la intrarea in parcul de la Arena Nationala. Si oamenii au partea lor de vina, pentru ca arunca resturi de mancare peste tot.

"Intr-o zona in care sobolanul colcaie de obicei, faptul ca e prezent si ziua, de cele mai multe ori inseamna ca au mancare din abundenta. Sunt foarte numerosi, sunt o populatie in expansiune datorita sezonului cald si datorita vremii. Iarna pe zapada vedem mai rar sobolani", spune Petre Bogdan Matei, biolog.

Primaria generala ar fi trebuit sa se ocupe de exterminarea sobolanilor, de la sfarsitul anului trecut, insa a ramas fara contract cu o firma de deratizare dupa ce acesta a expirat, iar licitatia pentru un nou contract a fost contestata. Asa ca Primaria generala a trasat sarcina primariilor de sector.

"Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat in sedinta din data de 1 august un proiect de hotarare "privind imputernicirea Consiliilor Locale ale Sectoarelor 1 - 6 Bucuresti sa efectueze serviciul de salubrizare - activitatea deratizare - combatere sobolani in parcurile, spatiile verzi, locurile de joaca pentru copii, locuri de agrement, precum si in alte locuri publice pe care le detin."

Pericolul este mare, pentru ca sobolanii pot transmite boli grave, cum ar fi leptospiroza. In plus, se inmultesc foarte repede. Intr-un singur an, o pereche de sobolani pot avea pana la 6 generatii de pui, sustin biologii.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO