Intrarea Romaniei in primul Razboi Mondial, acum 100 de ani, comemorata in Cismigiu. Ministrul Apararii francez, la ceremonie
Intrarea Romaniei in primul Razboi Mondial, acum 100 de ani, a fost comemorata in Parcul Cismigiu din Capitala.
Acolo, ministrul Apararii roman impreuna cu omologul sau din Franta au tinut un moment de reculegere si au depus flori in amintirea ostasilor francezi care au luptat alaturi de noi in 1916.
Cei doi ministri ai Apararii, roman si francez, au luat cuvantul si au vorbit in fata veteranilor de razboi romani sau francezi, despre importanta evenimentului istoric de acum 100 de ani, cand Romania abia intrase in primul razboi mondial.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Jean-Yves Le Drian, ministrul Apararii francez: "Comemoram 100 de ani de la intrarea Romaniei in Antanta. Sunt foarte emotionat ca va vorbesc astazi. Prietenia care a unit tarile noastre este veche. Locul in care ne intalnim astazi este incarcat de importanta prieteniei dintre natiunile noastre, creata in incercarea de a iesi victoriosi a combate Primul Razboi Mondial".
Mihnea Motoc, Ministrul Apararii: "La finalul Ceremoniei, demnitarii au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Francezi, inaugurat in 1920, in memoria celor aproape 600 de ostasi francezi cazuti in bataliile purtate alaturi de noi la Marasti, Marasesti si Oituz."
Soldatii francezi au sosit in Romania in toamna anului 1916 si au ajutat considerabil armata romana, dupa dezastrul militar din primele luni ale razboiului.
Francezii au fost condusi de generalul Henri Berthelot. Fara sprijinul lor, astazi nu am fi putut vorbi despre Marasti, Marasesti si Oituz.