INTERVIU. Specialist de la ANM: ”Ciclonul Ashley nu a existat, nu există. Nu este cazul. Acesta încă nu s-a născut”
Ciclonul de care s-a temut toată lumea în weekend s-a dovedit mai slab decât se așteptau specialiștii.
Corespondentul PRO TV Claudia Nițoi a stat de vorbă cu meterologul de serviciu Meda Andrei despre așa-zisul ciclon Ashley, fenomen care a fost anunțat prima dată de ministrul Mediului Mircea Fechet.
"Am avut o întâlnire lungă cu colegii de la Administraţia Naţională de Meteorologie, colegii de la Apele Române, cu Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor, în care am primit ultimele informaţii legate de situaţia hidro-meteorologică din ţară, mai ales în contextul influenţei ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile”, a afirmat Fechet, după şedinţa de guvern de joi, 26 septembrie.
Reprezentantul ANM spune că ”ciclonul Ashley” nu a existat niciodată.
Meda Andrei, ANM: ”Ashley nu a existat, nu există! Este vorba de un nume pe care ar putea să-l ia un ciclon dinspre Oceanul Atlantic dacă va îndeplini niște condiții. Adică intensificări ale vântului de peste 100km/h precipitații abundente. Nu este cazul! Acesta încă nu s-a născut, dar la un moment dat, când se va naște, este primul pe listă. Iar ceea ce se întâmplă la noi în țară, cu mâna pe suflet, ca să zic așa, o spun, nu are nicio legătură cu un astfel de ciclon. Dar, la noi în țară - și nu numai - plouă atunci când există un ciclon și nu plouă atunci când este un anticiclon. Deci mai tot timpul pe continentul european sunt cicloni și anticiclon. Când sunt mai slabi, plouă mai puțin. Când sunt mai intenși plouă mai mult.”
Claudia Nițoi, PRO TV: Și când ar putea să apară ciclonul de care ne temem?
Meda Andrei, ANM: ”Nu există o prognoză încă în acest sens și nu ne afectează, nu are legătură cu noi. Deci în viitorul apropiat nu avem nicio treabă cu un ciclon care ar putea să fie denumit la un moment dat Ashley.”
Claudia Nițoi, PRO TV: Autoritățile se temeau totuși de producere a unor inundații grave. Nu s-a întâmplat asta. Fontul atmosferic s-a diminuat până la intrarea în România?
Meda Andrei, ANM: ”A fost vorba de o masă de aer umed, care a venit inițial dinspre Marea Mediterană și a fost completată în momentul în care în zona Mării Negre a început să scadă presiunea. Și atunci, cantitatea de apă care a căzut în zona țării noastre a fost destul de mare. Deci, la noi în țară, în toate zonele avertizate a plouat. Au fost și ploi intense. Sunt multe localitățile în care cantitățile de apă au depășit 40, poate chiar 50 l/m² conform datelor RAD.
Dar cantitățile au fost mai mari de atât, iar intensificările de vânt care și acestea au fost surprinse de codul portocaliu s-au realizat. Dovadă stau și toate intervențiile ISU, atât pentru copaci care au căzut, cât și inundații, tot felul de subsoluri inundate ș.a.m.d. inclusiv în zona Capitalei, unde au fost și copaci căzuți și s-au inundat și subsoluri. Deci au fost intervenții ale ISU chiar și în zona Capitalei, în anumite cartiere, e adevărat, nu peste tot, dar au fost zone unde au apărut probleme.”