Gustul "ca pe vremea bunicii" castiga fani pe Facebook. Drumul semintelor romanesti, de pe net in pamanturile agricultorilor
Nostalgia dupa gustul de odinioara al legumelor a dus la initiative inedite, care isi propun sa sustina semintele romanesti.
Mai multi fermieri din Alba au infiintat o banca de seminte iar la Cluj o asociatie de oameni harnici, cultiva seminte traditionale, care vor fi oferite gratuit celor care vor sa cultive rosii sau ardei cu gust.
Cine vrea legume gustoase, ca pe vremea bunicii, trebuie sa cultive seminte romanesti, spun cunoscatorii. Insa, la ora actuala, 90 la suta din piata a fost invadata de soiuri din export. Ingrijorati, 500 de fermieri din toata tara au decis sa ia atitudine si s-au constituit intr-o asociatie.
Alegeri 2024
12:12
Călin Georgescu, creația unei misterioase grupări organizate cu sediul pe TikTok. S-a activat în ultimele 2 luni | DOCUMENT
12:06
Crin Antonescu, după eșecul PNL la prezidențiale: Este absolut necesar ca astăzi conducerea PNL să demisioneze imediat
11:38
Nicuşor Dan: E obligatoriu să se aleagă o preşedintă care nu are vreun dubiu ca România să fie în UE şi în NATO
11:33
Reacția Kremlinului după victoria lui Călin Georgescu. Reuters: Succesul lui ameninţă poziţia ferm proucraineană a României
In judetul Cluj vor cultiva porumb, grau, rosii, ardei si alte legume din soiuri romanesti, care vor oferi apoi pretioasele seminte. Semintele au fost selectionate de la Universitatea de Stiinte Agricole, altele au fost trimise de fermieri.
"Oricine doreste sa comande seminte o poate face pe baza unui catalog pe care noi il facem in fiecare an", a declarat Bogdan Buta, coordonatorul campaniei.
Exista insa o problema: spre deosebire de semintele de import, cele traditionale nu se pot vinde, pentru ca nu respecta standardele impuse de Uniunea Europeana, cum ar marimea si culoarea legumelor, standarde pe care le au semintele hibrid pentru productii mari.
O tanara din Alba Iulia a gasit o alta metoda de salvare a semintelor romanesti: a creat o pagina pe o retea de socializare, unde face schimb de soiuri si sfaturi de cultivare.
"Ceapa este din Dobrogea, dar am luat-o de la o prietena din Bucuresti. Rosiile mari, taranesti, sunt de la o matusa de a mea din Lancram. vrem sa dam oamenilor gustul adevarat. E vorba de oameni care sunt interesati sa-si creasca singuri hrana sanatoasa", a declarat Adina Moise, initiatorul campaniei "Seminte Libere".
Fiecare doritor poate consulta registrul online, de unde afla ce seminte sunt disponibile si le poate solicita gratuit.