INTERCEPTARILE care arata negocierea de crestere ilegala a facturilor ENEL. Cum isi pot recupera oamenii banii
''Siguranta populatiei a fost afectata'' - iata varianta procurorilor DNA in dosarul care vizeaza incasarile ilegale de bani pe facturile de electricitate.
Ancheta dezvaluie inclusiv modul in care negociau inculpatii. Discutiile aveau loc in hoteluri, iar cei trei invinuiti, vicepresedintele Autoritatii pentru Energie, un fost director ENEL si asociatul unei firme, au profitat de influenta lor in interes personal, fara sa le pese de paguba clientilor.
Procurorii ii acuza pe vicepresedintele ANRE, Claudiu Dumbraveanu, si pe directorul ENEL, Florin Gugu, ca au facut avere pe spinarea populatiei. Acestia spun ca: "Este revoltatoare situatia potrivit careia stabilirea tarifelor la energie electrica in functie de intelegeri si interese personale sau de grup, si nu pe criterii economice obiective, se reflecta in ultima instanta, in facturile suportate de consumatorii de produse si servicii".
Anchetatorii i-au interceptat pe suspecti cand discutau despre cum sa nu dea inapoi banii luati abuziv de la populatie, dupa ce fusesera prinsi ca au umflat nejustificat si ilegal facturile de curent electric.
Claudiu Dumbraveanu: Aha... Florin, hai sa-ti zic care a fost rezultatul la ordin.
Florin Gugu: Asa...
Claudiu Dumbraveanu: Pana la final, pe scurt, o sa fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni... S-a aprobat asa. A fost greu sa nu… sa blochez tot…
Claudiu Dumbraveanu: Zic eu ca a iesit…
Florin Gugu: Da, nu… E ok. 1,3% nu e foarte impactant. Bine.
Claudiu Dumbraveanu: Bine. Bun. Mersi si eu mult de ajutor.
Referatul procurorilor vorbeste despre un prejudiciu de 2,5 milioane de euro pentru stat numai la furnizorul ENEL, insa cei din Autoritatea Nationala pentru Reglementare sustin ca toti cei 8 furnizori au fost implicati in umflarea facturilor.
In replica, cei de la compania ENEL au explicat printr-un comunicat de presa modul in care au incasat banii si cum a fost descoperita schema, plus felul in care s-a esalonat recuperarea.
La o factura de 100 de lei, toti romanii care au curent electric in casa au platit timp de 5 luni cate 7 lei in plus, daca luam in calcul si TVA-ul. Asta inseamna 35 de lei bani incasati ilegal de la un singur consumator, de toti cei 8 furnizori de electricitate din Romania.
Cei de la ANRE au impus scaderea tarifului pe Kilowatt cu 1,3% pe luna, timp de o jumatate de an, adica a dat inapoi fiecarui roman 8 lei si 30 de bani. Rezulta de aici ca au mai ramas de recuperat 25 de lei.
Cu cat facturile erau mai mari, cu atat sumele platite in plus si incasate ilegal de furnizor au fost si ele mai mari. Avocatii sustin ca exista cai juridice pentru recuperarea pagubei.
Marius Coltuc, avocat: "Se poate ataca in instanta faptul ca in contract este o clauza abuziva si ca modul de calcul al tarifului nu este transparent... eu unul nu-l stiu, dar poate fi sesizata si Protectia Consumatorului. Primim 60 de plangeri pe zi".
Deocamdata, Tribunalul Bucuresti a respins propunerea de arestare preventiva pentru vicepresedintele ANRE Claudiu Dumbraveanu, directorul Enel Florin Gugu si Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme. Asa ca urmeaza sa fie cercetati in libertate.