Inspectorii ANPC au mers în control la Gara de Nord din București. Descoperiri șocante încă de la intrare

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi de 161.000 lei unor operatori economici din Gara de Nord iar pentru mai multe unităţi a fost dispusă suspendarea temporară a activităţii în urma neregulilor constatate joi.
"Au fost aplicate 23 sancţiuni contravenţionale principale în cuantum de 161.000 lei, 8 avertismente şi pentru operatorul care administrează banda rulantă s-au solicitat documente suplimentare în vederea încheierii actului de control. Totodată, a fost dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare pentru produse în cuantum de 6.826 lei. Pentru următoarele unităţi a fost dispusă măsura de oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor: SC Isemir SRL, La 3M Pat-Pan Concept - Polen, La 3M Pat-Pan Concept - Pizza la Cuptorul cu lemne, SC 3M Pat-Pan Concept SRL- Polen, La Geavidaroma SRL - Gama Expres Autoservire, Lagardele Travel Retail SRL", se arată în comunicatul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
În cadrul controalelor au fost verificate 16 unităţi, iar principalele deficienţe au fost lipsa autorizaţiei de funcţionare, materii prime cu stare termică modificată, produse cu dată limită de consum depăşită, igienizarea necorespunzătoare/elemente depreciate grupuri sanitare, agregate frigorifice depreciate cu depuneri grosiere de gheaţă, recipiente pentru colectarea deşeurilor reziduale fără protecţie sanitară sau deficienţe în lista meniu privind implementarea OP ANPC 201/2022.
Totodată, comisarii au mai constatat nerespectarea temperaturilor de păstrare a preparatelor calde, lipsa elementelor de identificare şi caracterizare pentru produse în vederea stabilirii valabilităţii, igienizarea necorespunzătoare (depuneri grosiere de grăsime/ praf pe ustensile/paviment) şi agregate frigorifice cu elemente de etanşare a părţilor fixe şi mobile neigienizate.
Banda rulantă care deservea accesul din Gara de Nord spre metrou prezenta depuneri de excremente şi lipsă de igienizare, iar grupurile sanitare erau neigienizate.
Potrivit ANPC, operatorii economici verificaţi îşi pot relua activitatea numai după remedierea tuturor deficienţelor constatate şi consemnate în documentele de control.