Inspectorii ANAF au oprit în vămi zeci de mașini de lux rulate. Ce escrocherii se fac cu autoturismele second-hand
Avem unul dintre cele mai vechi parcuri auto din Europa, iar românii continuă să cumpere mii de mașini rulate, aduse de samsari din Europa de vest.
De altfel, inspectorii ANAF au depistat 78 de firme care au vândut autoturisme second-hand în valoare de 80 de milioane de euro, fără să plătească la buget 16 milioane de euro. Grav este, că multe dintre aceste vehicule, sunt mai vechi decât cred cumpărătorii.
Luna aceasta, inspectorii ANAF au oprit în vămi zeci de mașini rulate care tranzitau România aparent cu destinația Bulgaria. Cumpărătorii din acte erau diferite firme. În realitate, acestea nu existau, potrivit autorităților.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conform ANAF, mașinile au fost cumpărate de suspecți prin firme fantomă, de la o companie din Uniunea Europeană în regim de scutire de TVA. Autoturismele erau revândute apoi către diferite persoane fizice din România, fară să declare nici vânzarea, nici achiziția. În acest fel, statul român pierdea 19% din valoarea fiecărei tranzacții.
În aceasta afacere necinstită nu doar statul este păcălit, ci și cumpărătorul final. Potrivit reprezentanților unei platforme online de verificare a mașinilor second hand, cel puțin una din cinci este, în realitate, mai veche decât susține vânzătorul.
Modificarea kilometrajului ar putea fi caz penal
Analiza a vizat 15.300 de anunțuri auto pentru piața din România, selectate aleatoriu. De multe ori, însă, nu doar anul fabricației este ascuns, ci și kilometrajul real. Deputații din Comisia de Industrii au inițiat o lege în care este prevăzută pedeapsă cu amendă și chiar închisoare de la o lună la un an pentru cei care intervin asupra numărului de kilometri parcuși de un autovehicul.
Ilie Toma, deputat PSD: „Oriunde, în orice târg, omul întreabă când cumpără un autoturism câți kilometri are. Acum poate nu foarte des, dar există dăți în care kilometrajul este dat înapoi. Cu toții știm. Cu toții știm că și clienții care cumpără autoturisme preferă să fie și ei mințiți. De multe ori cumpără un autorutism cu mai puțini kilometri, dar e dat înapoi kilometrajul, odometrul cum se numește. Este păcat acest lucru, aceste lucruri trebuie să înceteze cât mai repede”.
Parlamentarii ar vrea ca cei de la RAR să elibereze pentru fiecare mașină cumpărată un certificat care să conțină informații despre numărul de accidente în care a fost implicată și kilometri parcurși.
Potrivit Poliției Române, vechimea medie a mașinilor din țară depășește 14 ani. În 2021, la fiecare autoturism nou înmatriculat, au fost înscrise trei second-hand.