Reactia Codrutei Kovesi, dupa demararea celui mai amplu control la DNA: "Eficienta institutiei ii dispera pe unii"
"Este un asalt asupra DNA, pentru ca eficienta institutiei ii dispera pe unii care vor ca noi sa nu ne mai facem treaba" - o spune sefa procurorilor anticoruptie,
Reactioneaza astfel la scandalurile si controversele din jurul institutiei pe care o conduce. De altfel, luni, Inspectia Judiciara a demarat la DNA un amplu control la cererea ministrului Justitiei. Ancheta vizeaza modul in care sunt cercetate dosarele de coruptie si care sunt relatiile sefilor cu procurorii subordordonati.
''Nu eu sunt problema. Problema este eficienta DNA. Ea ii dispera pe unii care vor ca noi sa nu ne mai facem treaba" - Laura Codruta Kovesi.
In interviul acordat site-ului Ziare.com, sefa procurorilor anticoruptie spune ca nu va demisiona asa cum i-au cerut unii. DNA a fost recent tinta mai multor critici, de la cele legate de anchetarea Ordonantei 13, pana la esecul legat de achitarea fostului sef al asf Dan Radu Rusanu, dupa 7 luni petrecute in arest preventiv. Un alt scandal a fost cel legat de aparitia unei inregistrari facuta pe ascuns in care Kovesi discuta cu subordonatii sai despre directionarea unor anchete.
"De aceea suntem atacati, de aceea mafia ne ataca, de aceea sunt presiuni, de aceea sunt hartuiri, pentru ca suntem eficienti. Am deranjat persoane care au detinut functii importante, care au detinut averi importante", spune sefa DNA.
Vizat de procurorii anticoruptie este si liderul PSD. Acestia verifica posibila implicare a lui Liviu Dragnea in compania Teldrum din Alexandria, dar si despre presupuse afaceri ale acestuia in Brazilia.
''Eu nu am fost chemat pana acum. Asta nu inseamna ca nu o sa fiu chemat. Nu cred ca a mai fost o asemenea campanie cu ciorbe reincalzite, puse la congelator, iar incalzite. Sigur ca am niste semne de intrebare, pe care o sa le exprim", spune Liviu Dragnea.
Kovesi si Dragnea s-au intalnit saptamana trecuta la Ambasada Frantei, insa nu si-au vorbit.
In tot acest timp, Inspectia Judiciara a demarat un amplu control la Directia Nationala Anticoruptie menit sa investigheze modul in care sunt cercetate dosarele de coruptie, dar si relatiile dintre sefii DNA si procurorii din subordine.
Controlul a fost cerut chiar de ministrul Justitiei si vizeaza activitatea DNA din ultimul an si jumatate. Kovesi spune ca in aceasta perioada la DNA s-au facut peste 130 de verificari si ca nu au fost semnalate incalcari ale legii sau probleme de management.
Controlul va dura pana pe 11 august, iar dupa verificari va fi intocmit un raport care va fi inaintat Sectiei pentru procurori a CSM, care va analiza rezultatele.
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, in 3 iulie, ca lupta anticoruptie nu inseamna numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci inseamna prevenirea actelor de coruptie si ca, in calitate de ministru, nu vede numai partea pozitiva, ci si pe cea negativa, cu oameni arestati, condamnati, care se dovedeste ulterior ca sunt nevinovati, ceea ce inseamna o tragedie si o pata neagra pentru justitie.
Toader a precizat ca a solicitat Inspectiei Judiciare o verificare de fond a activitatii manageriale de la DNA si de la Parchetul ICCJ, insitutii care nu au mai fost evaluate de 10 ani.
"Cred ca oarecum a venit vremea clarificarilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarma vizavi de activitatea DNA si am subliniat nevoia imperativa ca activitatea DNA sa se desfasoare in limite constitutionale. Sustinem cu toata convingerea continuarea luptei impotriva coruptiei, dar va rog sa retineti ca lupta impotriva coruptiei nu inseamna numai DNA, numai aplicare de pedepse si condamnari deci, inseamna in primul rand prevenirea savarsirii faptelor de coruptie, urmand ca norma plenala sa fie ultima solutie", a declarat ministrul Justitiei.
El a precizat ca a cerut Inspectiei Judiciare sa verifice activitatea manageriala la DNA si la Parchetul ICCJ, unde de zece ani nu au mai fost facute evaluari.
"Am sesizat Inspectia juidicara a CSM pentru a face evaluari de fond privind activitatea manageriala la DNA, pe de o parte, si la Ministerul Public, Parchetul ICCJ, pe de alta parte pentru ca la cele doua autoritati nu au mai fost facute evaluari de fond privind activitatea manageriala din 2007. (...) Zece ani de zile o institutie sa nu fie verificata, evaluata nu stiu daca este tocmai in regula, motiv pentru care am sesizat Inspectia Judiciara, verificarile sunt in curs de desfasurare, astept cu interes concluziile evaluarii", a afirmat ministrul.
Tudorel Toader si-a exprimat speranta ca evaluarile de management vor arata "ca nu avem o justitie selectiva" si ca se respecta cronologia solutionarii, in functie de cea a inregistrarii cauzelor.