Inspecția Judiciară a trimis la DNA raportul privind activitatea instituției
Inspecția Judiciară a finalizat raportul privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pe care l-a trimis spre procurorul-șef Laura Codruța Kovesi. Termenul pentru formularea contestațiilor este 2 octombrie.
„Inspecţia Judiciară a finalizat raportul privind rezultatele controlului la Direcţia Naţională Anticorupţie. Raportul a fost avizat cu observaţii de conducerea Inspecţiei Judiciare şi a fost transmis azi, 26 septembrie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie în vederea formulării eventualelor obiecţiuni”, a anunțat Inspecţia Judiciară, pe Facebook.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Termenul limită stabilit de inspectorii judiciari pentru formularea de obiecţiuni este 2 octombrie 2017, urmând, apoi, ca documentul să ajungă la Secţia pentru procurori a CSM, cae va analiza rezultatele.
Controlul Inspecţiei Judiciare a început în 17 iulie, la cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. El a declarat, în 3 iulie, că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA și aplicare de pedepse, ci și prevenirea actelor de corupţie.
„Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA şi am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale. Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei, dar vă rog să reţineţi că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse şi condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârşirii faptelor de corupţie, urmând ca norma plenală să fie ultima soluţie", preciza ministrul Justiției, la acel moment.
Totodată, și Parchetul General a fost vizat de control.
„Am sesizat Inspecţia Judiciară a CSM pentru a face evaluări de fond privind activitatea managerială la DNA, pe de o parte, şi la Ministerul Public, Parchetul ICCJ, pe de altă parte pentru că la cele două autorităţi nu au mai fost făcute evaluări de fond privind activitatea managerială din 2007. (...) Zece ani de zile o instituţie să nu fie verificată, evaluată nu ştiu dacă este tocmai în regulă, motiv pentru care am sesizat Inspecţia Judiciară, verificările sunt în curs de desfăşurare, aştept cu interes concluziile evaluării", a mai spus Toader.