Înșelătoriile din mediul online s-au diversificat. Ultima metodă folosită de hoți
Atenție, înșelătoriile în mediul online s-au diversificat! Polițiștii ne avertizează că nu numai cei care vor să cumpere pot fi păcăliți, ci și cei care vând.
Infractorii se prefac interesați de produsul ori serviciul respectiv și trimit un link prin care cer datele cardului bancar, chipurile - pentru a face plata. Apoi golesc contul celor care le cad în plasă.
Daniel a pus la vânzare pe un site, un telefon mobil și a fost contactat de un potențial cumpărător. Respectivul voia să plătească printr-o metodă care a stârnit suspiciuni.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Daniel Câmpeanu: "Nu m-a întrebat despre starea telefonului, cum arată, dacă funcționează. Am primit un mesaj cu un link din partea lui și pe acel link trebuia eu să completez datele cardului".
Avertizat de prieteni în privința riscului, Daniel nu s-a lăsat păcălit. Ulterior a aflat că e o metodă des folosită de infractorii informatici.
Bordos Gabor: "Eu aveam niște filtre de vânzare pe care nu le-am mai folosit de mult timp și am zis să le pun pe OLX. Mi-a trimis un link o captură despre care zicea el că e de pe site-ul OLX. Când i-am zis că metoda aceasta nu o cunosc și că aș prefera prin Fan Curier nu mi-a mai răspuns".
Cardul este un instrument de plată, nu de încasare, atrag atenția platformele de vânzări online.
Mirko Ștefan, corespondent PRO TV: "OLX prezintă pe propriul site metode prin care vă puteți feri de furturi. De pilda, daca primiti un link de plata, îl puteți introduce aici și veți fi avertizat daca e o tentativa de frauda sau nu".
Silviu Stahie, specialist în securitate informatică: "Trebuie să știm că genul acesta de date nu se oferă prin online. Trebuie să fim suspicioși întodeauna la cei care vor să iasă din cadrul site-ului respectiv să discute în privat, de exemplu".
Specialiștii în securitate informatică atrag atenția că atacatorii nu se opresc atunci când o fraudă este descoperită. Ei își fac conturi noi sau își schimba mesajul, dar în aceeași direcție: să vă convingă să le divulgați calea de acces spre contul bancar.