Inselatorii online cu zeci de victime. Vezi cum sa te feresti
Daca sunteti la un pas sa bateti palma pentru o masina de ocazie cu o familie de pensionari romani stabiliti in Ungaria, mai bine opriti-va acum. Este o inselatorie care a facut deja zeci de victime pe internet.
Metoda folosita cu succes pe seama strainilor a ajuns sa le fie aplicata si amatorilor de chilipiruri de la noi. Hotii cer o suma drept garantie, insa reusesc sa puna mana pe bani fara sa mai livreze autoturismul.
Cosmin Goran din Bucuresti este unul dintre cei care au dat peste anunturile fantoma. A reusit sa ia legatura cu asa-zisul vanzator doar prin email.
De altfel, toti cei care l-au abordat, doar prin e-mail, au primit acelasi raspuns: personajul se plange ca nu are semnal mobil, apoi propune o intalnire. Dupa ce organizeaza excursia si testarea masinii pune o conditie. 2.000 de euro pe care clientul sa ii trimita pe numele sau in orasul de destinatie. Si Marius Tipa de la Timisoara a banuit ca ceva este in neregula.
Politistii sustin ca hotii reusesc sa puna mana pe bani cu un buletin fals.
De la banca am aflat ca trimiterea si primirea banilor sunt extrem de usoare. Nici macar nu mai sunt obligatorii formularele. Nu trebuie decat sa ai un act de identitate si sa stii codul tranzactiei.
Este o realitate regretabila ca sunt utilizate adesea servicii legitime pentru derularea unor activitati frauduloase, explica reprezentantii Western Union. Institutia nu se poate pronunta in privinta documentelor de identitate false, acest aspect fiind in atributia Politiei.
Iar agentii au deja cateva zeci de dosare. De la schema cu masini, hotii au trecut intre timp si la laptopuri scumpe sau telefoane. Putina precautie va poate scapa asadar de paguba:
Recomandari:
- trimiteti bani doar celor pe care ii cunoasteti personal.
- dezvaluiti detalii referitoare la tranzactie numai destinatarului.
- nu trimiteti niciodata bani pentru plata unor taxe sau pentru achizitia de bunuri online.