Jumătate de țară nu e racordată la canalizare. "Primarul ce să spună, nu sunt bani”
Jumătate din ţară nu este racordată la un sistem de canalizare, iar 30 la sută dintre români au încă toaleta în curte, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Totuşi, există o rază de speranţă. De la an la an, numărul locuinţelor racordate la canalizare a crescut. Anul trecut, de pildă, au fost aproape 300.000.
În Dolj, la Șimnicu de Sus, la doar 10 kilometri de Craiova, nu există canalizare şi doar jumătate dintre localnici sunt racordaţi la o reţea de apă. Cei mai mulţi au toaletele în curte.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Reporter: „Câţi metri sunt din casă până la toaletă?”
Localnic: „Imediat dau cu pasul. 50, poate mai bine."
Localnică: „Nu poţi să ai o baie, nu poţi să ai nimic în casă."
Stelică Cravioveanu, localnic: „Nu ai unde să duci o apă de la spălat vase, nu ai de la o maşină de spălat rufe, de la WC nu mai vorbesc, ca ăla e în grădină."
Situaţia este aceeaşi şi în comună Scoarţa din Gorj. Doar un cătun cu 60 de case are canalizare, în timp de locuitorii din celelalate 11 sate aşteaptă să ajungă şi la ei civilizaţia.
Reporter: „Aţi vrea reţea de canalizare?”
Localnic: „Bineînţeles că ne dorim, dar na...”
Reporter: „Şi primarul ce zice, bagă?”
Localnic: „Primarul ce să zică săracul, că nu sunt bani.”
Ion Stamatoi, primar Scoarța: „Noi am depus anul trecut pe PNDL un proiect de 100 de miliarde lei vechi pentru jumătate din comună, proiectul n-a trecut în prima fază. Canalizarea, vă spun cinstit, e strict necesară la ţară. Omul are nevoie de o baie, de o bucătărie, unde să deverseze?”
În România, doar 10 milioane de oameni, adică jumătate din populaţie, au locuinţa conectată la un sistem de canalizare, arata datele Institutlui Naţional de Statistică. În acelaşi timp, mai puţin de 70 la sută dintre români au baia şi WC-ul în casă.
Pentru multe gospodarii din mediul rural, toaleta din fundul curţii rămâne o imagine emblematică. În localitatea Babana din Argeş, de pildă, oamenii aşteaptă de 11 ani să fie legaţi la o reţea de canalizare. În lipsa ei, mulţi au păstrat closetul din curte, deşi şi-au ridicat case cu bai moderne.
Angela Neacșu, localnică: „Noi mai avem şi în casă! Dar avem în casă cu condiţia... Prin spate avem o găleată mare şi ne-o scoatem seara.”
În acelaşi timp, sunt şi oameni care nu vor să se racordeze la reţeaua de canalizare, acolo unde ea există. O femeie din judeţul Iaşi da vina pe sărăcie. WC-ul din curte şi l-a dotat cu led-uri.
Localnică: „Ăsta de la soare se aprinde. Și eu mă duc la WC, vin înapoi. Cât stau acolo e aprins, după ce ies se stinge.”
Cele mai multe locuinţe racordate de la reţeaua de canalizare sunt în Bucureşti şi Ilfov, arătată statisticile INS. Peste 80 la sută din populaţia de aici are acces la acest serviciu. La polul opus se afla Muntenia, cu 35 la sută dintre localităţi racordate la canalizare şi regiunea de Nord-Est cu un procent similar.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!