Înmatricularea mașinii în România în 2023. Cât durează și ce documente sunt necesare

masina
Shutterstock

În momentul în care șoferii vor să-și înmatriculeze mașina, fie dacă este cumpărată nouă sau de la un alt posesor trebuie să întocmească un dosar care să cuprindă mai multe acte.

Lista cu actele necesare diferă în cazul în care mașina este achiziționată de la un dealer auto sau în regim second hand.

De asemenea, contează dacă autovehiculul este cumpărat din România sau din străinătate.

Procedura pentru înmatricularea unei mașini noi cumpărate din România

Înmatricularea autovehiculului se face în termen de 30 de zile după achiziționare.

Pentru a înmatricula mașina, posesorii trebuie să se prezinte la Serviciul de Înmatriculări Auto cu dosarul care să cuprindă toate actele necesare conform Codului Rutier, aprobat prin OUG NR. 195/2002, potrivit drpciv.ro.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Înmatricularea unei mașini la mâna a doua

Pentru a înmatricula un autoturism second hand cumpărat din România, procedura este mai simplă, deoarece se face doar transcrierea și este nevoie de mai puține acte decât în situația în care autoturismul ar fi fost cumpărat de la un dealer auto.

Documentele necesare pentru înmatricularea mașinii second hand

Pentru a înmatricula un autoturism second hand cumpărat din România ai nevoie de următoarele acte:

1. Cererea solicitantului;

2. Certificat de atestare fiscală emis de organul fiscal competent teritorial, în cazul schimbării: a) domiciliului; b) sediului; c) reședinței în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate.

3. Certificatul de înmatriculare în original;

4. Plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi și după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare;

5) Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;

6) Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare

7) Actul de identitate al solicitantului, în original.

În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; Delegaţie;

8) Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

Cererea solicitantului se poate descărca de la finalul articolului.

Taxele pentru înmatricularea unui autovehicul second hand cumpărat din România

Înainte de a întocmi dosarul cu toate actele necesare înmatriculării, oamenii trebuie să plătească anumite taxe, după cum urmează:

► Certificatul de înmatriculare - 49 de lei;

Suma se poate achita prin internet banking, virament bancar, mandat poștal, numerar la sucursalele BCR și în rețeaua de stații de Plata SelfPay.

► Plăcuțele de înmatriculare - 40 de lei;

Plăcuțele de înmatriculare se obțin după aprobarea dosarului și au dimensiunea 110 x 520 mm de formă pătrată. O plăcuță de înmatriculare costă 20 de lei.

Persoanele care doresc să aibă un număr preferențial la plăcuțele de înmatriculare trebuie să plătească încă 90 de lei.

► Asigurare RCA - 300 de lei;

Lista cu unitățile teritoriale și conturile aferente unde se pot achita taxele poate fi descărcată de la finalul articolului.

Înmatricularea unei mașini cumpărate second hand din străinătate

În cazul în care autovehiculul a fost cumpărat second hand dintr-o țară membră UE, oamenii au nevoie de următoarele acte:

1. Cererea solicitantului;

2. Dovada înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale în a cărui rază de competență proprietarul (sau utilizatorul în cazul vehiculelor care fac obiectul unui contract de leasing financiar) își are domiciliul, sediul ori reședința în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate;

Aceasta constă în înscrierea numărului de înregistrare în Registrul de evidenţă a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării, pe actul de înstrăinare-dobândire;

În cazul înmatriculării temporare a vehiculelor ce urmează a fi înmatriculate în alt stat nu este necesară depunerea dovezii înregistrării în evidențele organului fiscal al autorității publice locale;

3. Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare - 49 lei;

4. Actul de identitate al solicitantului, în original;

În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora;

5.  Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul vehiculului;

6.  Asigurare RCA încheiată pe numele proprietarului;

7.  Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului în forma prevăzută de lege la data dobândirii dreptului de proprietate, în original şi în copie înregistrat în Registrul de evidență a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării în România, instituit la nivelul organului fiscal local;

8. Certificat privind atestarea plății taxei pe valoarea adăugată, în cazul achizițiilor intracomunitare de mijloace de transport”, emis de ANAF

9. Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;

10. Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român;

11. Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele străine cu numărul de înmatriculare;

12. Plăcuţele cu numărul de înmatriculare a cărui combinație a fost păstrată anterior de către solicitant, în măsura în care acesta intenționează atribuirea combinației păstrate, cu ocazia înmatriculării.

13. Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP), în termenul de valabilitate a acesteia;

14.  Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare (cu excepţia cazului în care acesta solicită atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare păstrate anterior);

Înmatricularea unei mașini noi 

În cazul în care oamenii cumpără un autovehicul nou din România sau din orice țară membră a Uniunii Europeane, dosarul trebuie să conțină aceleași documente ca în cazul vehiculelor second-hand cu excepția: 

Dovezii efectuării inspecției tehnice periodice, a certificatului de autenticitate eliberat de RAR și documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele străine cu numărul de înmatriculare. 

În cazul în care vehiculul este folosit în sistem leasing se poate prezenta un extras din contractul de leasing, care să conţină cel puţin părţile, obiectul şi durata contractului, datele de identificare ale vehiculului şi semnăturile părţilor, în original şi copie;

În plus, pentru înmatricularea unei mașini noi, cumpărate dintr-un stat UE este nevoie de prezentare a dovezii efectuării formalităţilor vamale de import definitiv, sau temporar.

Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului.

Taxele pentru înmatricularea unui autovehicul second hand din străinătate

În cazul în care autoturismul este achiziționat din străinătate, solicitantul trebuie să plătească următoarele taxe:

► Taxă pentru traducerea autorizată a documentelor necesare înmatriculării mașini - prețuri începând de la 15 lei/pagină;

► Asigurare RCA pe trei luni - 300 de lei;

► Certificatul de înmatriculare - 49 de lei;

► Verificarea tehnică a mașinii și certificarea autenticității vehiculului la Registrul Auto Român: 450 de lei;

► Taxa pentru eliberarea talonului: 37 de lei;

 

► Plăcuțe de înmatriculare - 40 de lei pentru numere aleatorii sau 90 de lei pentru numere preferențiale;

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Suma pentru care a fost adjudecat „Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt. Cine ar fi femeia din pictură
Suma pentru care a fost adjudecat „Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt. Cine ar fi femeia din pictură

30 de milioane de euro este suma licitată la Viena pentru un tablou al artistului austriac Gustav Klimt, considerat pierdut în ultimii o sută de ani.

 

Cum arată „prima mașină zburătoare certificată din lume”. Prețul pornește de la o jumătate de milion de dolari
Cum arată „prima mașină zburătoare certificată din lume”. Prețul pornește de la o jumătate de milion de dolari

Cântărețul francez Jean-Michel Jarre a avut parte de o zi cel puțin memorabilă. Artistul a fost primul pasager care a pornit la drum cu o mașină zburătoare.  

Metoda prin care Veneția încearcă să facă față turismului excesiv. „Creează stres pentru oraş”
Metoda prin care Veneția încearcă să facă față turismului excesiv. „Creează stres pentru oraş”

O inovaţie majoră îi aşteaptă pe turişti joi, când vor ajunge în gara din Veneţia: controlorii de bilete vor fi însărcinaţi să verifice dacă aceştia deţin un bilet de intrare obligatoriu în zilele aglomerate în oraş.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.