Inghetata normala e prea banala. Cum se prepara gelato sau sorbeto, specialitatile care i-au cucerit pe romani

×
Codul embed a fost copiat

Sticloasa si cu aroma exploziva de fructe sau fina si cremoasa, gata sa rasfete, fiecare papila.

In Romania, inghetata, numita mai nou gelato ori sorbeto, pare a fi cea mai recenta descoperire a celor care vor sa inceapa o afacere in industria restaurantelor.

In prezent, doar in capitala avem peste 300 de localuri ,cu "gelatieri", adica specialisti in prepararea inghetatei.

In copilarie inghetata era fie o bila de ace reci, vag aromate, fie o spirala facuta in dozator, din laptele acru ramas la alimentara. Astazi, unu din zece localuri bucurestene e profilat pe inghetata in stil italian.

“Cea din copilarie avea gustul acela de gheata, foarte multa apa.” spune un client.

Citește și
Mancare
Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie

Iata reteta clasica pentru gelato ciocomenta:  folosim 2 litri de lapte gras, jumatate de litru de smantana dulce. Laptele ajunge la o temperatura de 78 de grade. Adica se pasteurizeaza. Se amesteca acum extractul de menta, care se simte puternic dupa ce este adaugata baza si se pune smantana.

Se stropeste fara discretie cu sirop de ciocolata, care ingheata si trebuie spart cu spatula, ca sa rezulte straciatella cu menta. La sorbeto e si mai usor. Un kilogram de capsuni pisate si o baza importata de la mama lui, din peninsula.

Reporter: ''Inghetata este spectacol si nu ma refer doar la riscul de a duce acasa, ca un copil, amintirea unui dulce preschimbat, intr-un minut, din solid in lichid... ci si la placerea de a privi magia, acolo unde mergi sa mananci gelato sau sorbeto. Italienii spun ca a cumpara inghetata gata facuta si sa o vinzi in cofetarie e un sacrilegiu''

Reporter: “ - Stau langa dumneavoastra de 10 minute si numai de inghetata vorbiti."

“ -Asa este. Am mancat de cirese proaspete si ciocolata cu portocale. O combinatie foarte reusita! “ a spus un client.

Alexandru Sautner: ''Acum 3 ani, cand m-am intors in Romania, am fost surprins sa nu vad o gelaterie ca in Italia. Am vrut sa cream laboratorul la vedere.”

"Biletul" pentru a privi alchimia inghetatei e inclus in pretul cupei- cel putin 5 lei. 10 lei costa un cornet delicat si cel putin 15 lei, unul pentru pofticiosi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Ce se intampla daca le dai copiilor tai prea multe dulciuri. Avertizarile psihologilor
Ce se intampla daca le dai copiilor tai prea multe dulciuri. Avertizarile psihologilor

Asociem copilaria cu deliciile dulci. Iar cei mici pot sa ceara, fara sa se plictiseasca, ciocolata, inghetata sau o prajitura. De ce? Se misca incontinuu, deci au nevoie permanent de energie, pe care o pot lua cel mai rapid dintr-un dulce.

Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie
Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie

Gel de sampanie, jeleu de somon, spuma de telina, caviar de lamaie si pudra de inghetata - acestea si alte feluri extrase din bucataria moleculara au aparut, cu titlu de experiment, si in restaurantele noastre.

Inghetata care isi schimba culoarea cand se topeste. Cum a prins viata experimentul unui fizician spaniol
Inghetata care isi schimba culoarea cand se topeste. Cum a prins viata experimentul unui fizician spaniol

Fizicianul spaniol Manuel Linares, care intre timp si-a schimbat profesia in cea de bucatar, a inventat un nou tip de inghetata, denumit "Xameleon", care isi schimba culoarea cand se topeste.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.