Inghetata normala e prea banala. Cum se prepara gelato sau sorbeto, specialitatile care i-au cucerit pe romani

×
Codul embed a fost copiat

Sticloasa si cu aroma exploziva de fructe sau fina si cremoasa, gata sa rasfete, fiecare papila.

In Romania, inghetata, numita mai nou gelato ori sorbeto, pare a fi cea mai recenta descoperire a celor care vor sa inceapa o afacere in industria restaurantelor.

In prezent, doar in capitala avem peste 300 de localuri ,cu "gelatieri", adica specialisti in prepararea inghetatei.

In copilarie inghetata era fie o bila de ace reci, vag aromate, fie o spirala facuta in dozator, din laptele acru ramas la alimentara. Astazi, unu din zece localuri bucurestene e profilat pe inghetata in stil italian.

“Cea din copilarie avea gustul acela de gheata, foarte multa apa.” spune un client.

Citește și
Mancare
Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Iata reteta clasica pentru gelato ciocomenta:  folosim 2 litri de lapte gras, jumatate de litru de smantana dulce. Laptele ajunge la o temperatura de 78 de grade. Adica se pasteurizeaza. Se amesteca acum extractul de menta, care se simte puternic dupa ce este adaugata baza si se pune smantana.

Se stropeste fara discretie cu sirop de ciocolata, care ingheata si trebuie spart cu spatula, ca sa rezulte straciatella cu menta. La sorbeto e si mai usor. Un kilogram de capsuni pisate si o baza importata de la mama lui, din peninsula.

Reporter: ''Inghetata este spectacol si nu ma refer doar la riscul de a duce acasa, ca un copil, amintirea unui dulce preschimbat, intr-un minut, din solid in lichid... ci si la placerea de a privi magia, acolo unde mergi sa mananci gelato sau sorbeto. Italienii spun ca a cumpara inghetata gata facuta si sa o vinzi in cofetarie e un sacrilegiu''

Reporter: “ - Stau langa dumneavoastra de 10 minute si numai de inghetata vorbiti."

“ -Asa este. Am mancat de cirese proaspete si ciocolata cu portocale. O combinatie foarte reusita! “ a spus un client.

Alexandru Sautner: ''Acum 3 ani, cand m-am intors in Romania, am fost surprins sa nu vad o gelaterie ca in Italia. Am vrut sa cream laboratorul la vedere.”

"Biletul" pentru a privi alchimia inghetatei e inclus in pretul cupei- cel putin 5 lei. 10 lei costa un cornet delicat si cel putin 15 lei, unul pentru pofticiosi.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Ce se intampla daca le dai copiilor tai prea multe dulciuri. Avertizarile psihologilor
Ce se intampla daca le dai copiilor tai prea multe dulciuri. Avertizarile psihologilor

Asociem copilaria cu deliciile dulci. Iar cei mici pot sa ceara, fara sa se plictiseasca, ciocolata, inghetata sau o prajitura. De ce? Se misca incontinuu, deci au nevoie permanent de energie, pe care o pot lua cel mai rapid dintr-un dulce.

Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie
Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie

Gel de sampanie, jeleu de somon, spuma de telina, caviar de lamaie si pudra de inghetata - acestea si alte feluri extrase din bucataria moleculara au aparut, cu titlu de experiment, si in restaurantele noastre.

Inghetata care isi schimba culoarea cand se topeste. Cum a prins viata experimentul unui fizician spaniol
Inghetata care isi schimba culoarea cand se topeste. Cum a prins viata experimentul unui fizician spaniol

Fizicianul spaniol Manuel Linares, care intre timp si-a schimbat profesia in cea de bucatar, a inventat un nou tip de inghetata, denumit "Xameleon", care isi schimba culoarea cand se topeste.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze
Coșmarul prin care au trecut românii ținuți ca sclavi în Ungaria. Au fost salvați după ce unul dintre ei a reușit să evadeze

Un caz îngrozitor de sclavie a fost descoperit de DIICOT. Timp de aproape 12 ani, o familie din Covasna a dus peste graniță, în Ungaria, zeci de tineri sărmani, pentru a-i exploata cumplit într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor. 

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.