Inghetata normala e prea banala. Cum se prepara gelato sau sorbeto, specialitatile care i-au cucerit pe romani

×
Codul embed a fost copiat

Sticloasa si cu aroma exploziva de fructe sau fina si cremoasa, gata sa rasfete, fiecare papila.

In Romania, inghetata, numita mai nou gelato ori sorbeto, pare a fi cea mai recenta descoperire a celor care vor sa inceapa o afacere in industria restaurantelor.

In prezent, doar in capitala avem peste 300 de localuri ,cu "gelatieri", adica specialisti in prepararea inghetatei.

In copilarie inghetata era fie o bila de ace reci, vag aromate, fie o spirala facuta in dozator, din laptele acru ramas la alimentara. Astazi, unu din zece localuri bucurestene e profilat pe inghetata in stil italian.

“Cea din copilarie avea gustul acela de gheata, foarte multa apa.” spune un client.

Citește și
Mancare
Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie

Iata reteta clasica pentru gelato ciocomenta:  folosim 2 litri de lapte gras, jumatate de litru de smantana dulce. Laptele ajunge la o temperatura de 78 de grade. Adica se pasteurizeaza. Se amesteca acum extractul de menta, care se simte puternic dupa ce este adaugata baza si se pune smantana.

Se stropeste fara discretie cu sirop de ciocolata, care ingheata si trebuie spart cu spatula, ca sa rezulte straciatella cu menta. La sorbeto e si mai usor. Un kilogram de capsuni pisate si o baza importata de la mama lui, din peninsula.

Reporter: ''Inghetata este spectacol si nu ma refer doar la riscul de a duce acasa, ca un copil, amintirea unui dulce preschimbat, intr-un minut, din solid in lichid... ci si la placerea de a privi magia, acolo unde mergi sa mananci gelato sau sorbeto. Italienii spun ca a cumpara inghetata gata facuta si sa o vinzi in cofetarie e un sacrilegiu''

Reporter: “ - Stau langa dumneavoastra de 10 minute si numai de inghetata vorbiti."

“ -Asa este. Am mancat de cirese proaspete si ciocolata cu portocale. O combinatie foarte reusita! “ a spus un client.

Alexandru Sautner: ''Acum 3 ani, cand m-am intors in Romania, am fost surprins sa nu vad o gelaterie ca in Italia. Am vrut sa cream laboratorul la vedere.”

"Biletul" pentru a privi alchimia inghetatei e inclus in pretul cupei- cel putin 5 lei. 10 lei costa un cornet delicat si cel putin 15 lei, unul pentru pofticiosi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Ce se intampla daca le dai copiilor tai prea multe dulciuri. Avertizarile psihologilor
Ce se intampla daca le dai copiilor tai prea multe dulciuri. Avertizarile psihologilor

Asociem copilaria cu deliciile dulci. Iar cei mici pot sa ceara, fara sa se plictiseasca, ciocolata, inghetata sau o prajitura. De ce? Se misca incontinuu, deci au nevoie permanent de energie, pe care o pot lua cel mai rapid dintr-un dulce.

Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie
Bucataria moleculara cucereste restaurantele romanesti. Un meniu complet costa cat SASE salarii minime pe economie

Gel de sampanie, jeleu de somon, spuma de telina, caviar de lamaie si pudra de inghetata - acestea si alte feluri extrase din bucataria moleculara au aparut, cu titlu de experiment, si in restaurantele noastre.

Inghetata care isi schimba culoarea cand se topeste. Cum a prins viata experimentul unui fizician spaniol
Inghetata care isi schimba culoarea cand se topeste. Cum a prins viata experimentul unui fizician spaniol

Fizicianul spaniol Manuel Linares, care intre timp si-a schimbat profesia in cea de bucatar, a inventat un nou tip de inghetata, denumit "Xameleon", care isi schimba culoarea cand se topeste.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate
Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate

Un accident de amploare s-a produs pe Drumul Expres 12, în zona localității Optași Măgura, județul Olt, unde 10 autoturisme au fost implicate într-o coliziune în care se aflau aproximativ 27 de persoane.