Inghetata normala e prea banala. Cum se prepara gelato sau sorbeto, specialitatile care i-au cucerit pe romani
Sticloasa si cu aroma exploziva de fructe sau fina si cremoasa, gata sa rasfete, fiecare papila.
In Romania, inghetata, numita mai nou gelato ori sorbeto, pare a fi cea mai recenta descoperire a celor care vor sa inceapa o afacere in industria restaurantelor.
In prezent, doar in capitala avem peste 300 de localuri ,cu "gelatieri", adica specialisti in prepararea inghetatei.
In copilarie inghetata era fie o bila de ace reci, vag aromate, fie o spirala facuta in dozator, din laptele acru ramas la alimentara. Astazi, unu din zece localuri bucurestene e profilat pe inghetata in stil italian.
“Cea din copilarie avea gustul acela de gheata, foarte multa apa.” spune un client.
Iata reteta clasica pentru gelato ciocomenta: folosim 2 litri de lapte gras, jumatate de litru de smantana dulce. Laptele ajunge la o temperatura de 78 de grade. Adica se pasteurizeaza. Se amesteca acum extractul de menta, care se simte puternic dupa ce este adaugata baza si se pune smantana.
Se stropeste fara discretie cu sirop de ciocolata, care ingheata si trebuie spart cu spatula, ca sa rezulte straciatella cu menta. La sorbeto e si mai usor. Un kilogram de capsuni pisate si o baza importata de la mama lui, din peninsula.
Reporter: ''Inghetata este spectacol si nu ma refer doar la riscul de a duce acasa, ca un copil, amintirea unui dulce preschimbat, intr-un minut, din solid in lichid... ci si la placerea de a privi magia, acolo unde mergi sa mananci gelato sau sorbeto. Italienii spun ca a cumpara inghetata gata facuta si sa o vinzi in cofetarie e un sacrilegiu''
Reporter: “ - Stau langa dumneavoastra de 10 minute si numai de inghetata vorbiti."
“ -Asa este. Am mancat de cirese proaspete si ciocolata cu portocale. O combinatie foarte reusita! “ a spus un client.
Alexandru Sautner: ''Acum 3 ani, cand m-am intors in Romania, am fost surprins sa nu vad o gelaterie ca in Italia. Am vrut sa cream laboratorul la vedere.”
"Biletul" pentru a privi alchimia inghetatei e inclus in pretul cupei- cel putin 5 lei. 10 lei costa un cornet delicat si cel putin 15 lei, unul pentru pofticiosi.