Informare ANM: Intensificari ale vantului in toata tara, de sambata pana luni
Vantul va avea intensificari in toata tara, in intervalul sambata, ora 13.00 - luni, ora 13.00, urmand sa depaseasca, local si temporar, 50-60 de kilometri pe ora, potrivit unei informari emise de Administratia Nationala de Meteorologie.
In intervalul mentionat, precizeaza sursa citata, vantul se va intensifica treptat in toate regiunile, incepand din nord-vestul tarii, iar local si temporar se vor depasi viteze de 50-60 km/h.
Totodata, in zona de munte, vor fi rafale de peste 80 km/h si se vor semnala precipitatii mixte, iar la altitudini mai mari vor predomina ninsorile, potrivit ANM.
Avand in vedere aceasta prognoza, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) anunta ca inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene vor relua activitatile de informare si constientizare a populatiei asupra conditiilor prevazute de lege pentru arderea miristilor, vegetatiei ierboase si vegetatiei stuficole din perimetrul Deltei Dunarii, asupra riscurilor generate de incendierea vegetatiei uscate de pe terenurile agricole si a masurilor de prevenire care se impun, precum si a sanctiunilor aplicabile in cazul incalcarii prevederilor legale.
"Mentionam ca pentru protejarea cetatenilor si preintampinarea situatiilor de urgenta generate de nerespectarea reglementarilor specifice, pompierii vor actiona cu exigenta in identificarea acestora si sanctionarea conform legii", se mai arata intr-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, de IGSU. In acelasi context, IGSU reaminteste principalele masuri de prevenire a incendiilor, in contextul desfasurarii de catre cetateni a unor activitatilor specifice anotimpului.
Astfel, activitatea de igienizare prin ardere a miristilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, se face numai in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite.
Aceste activitati se desfasoara cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii.
IGSU mai subliniaza ca incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si miristilor se executa numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primarii), dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situatii de urgenta si daca exista acceptul autoritatii competente pentru protectia mediului.