Industria nunţilor cere Guvernului să permită ceremoniile. Ce sunt "nunţile hibrid"
O veste care ar putea fi bună pentru cei care vor să se căsătorească. Asociația Furnizorilor din Industria Nunților cere Guvernului să permită ceremoniile cu participanți testați, vaccinați ori care au trecut prin boala Covid.
Furnizorii propun instalarea unor corturi de triaj și testare în fața locurilor unde se vor desfășura nunțile și sunt dispuși să acopere o parte din costuri. Guvernul nu a dat încă un răspuns.
Documentul a fost depus, zilele trecute, la Guvern, Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, DSP și Patriarhie.
Cei din industria nunților propun mai multe scenarii.
De exemplu, dacă rata de infectare este mai mare de 3 la mia de locuitori - așa cum este acum cazul Bucureștiului - mirii trebuie să asigure un cort în care invitații să fie testați cu teste rapide antigen. Cine este negativ, merge la nuntă. Cine nu, se izolează.
Alin Caraman, proprietar Bon Mariage: "Propunerile noastre pleacă de la nevoia de a avea o predictibilitate în domeniul acesta. Nunțile nu se pot organiza de pe o zi pe alta și pleacă de la legea deja existentă în cazul HoReCa. Noi nu cerem să începem mâine organziarea nunților, cerem aceste norme petnru ca începând din mai să putem funcționa în funcție de infectarea la mia de locuitori".
Altă variantă ar fi ca invitații să prezinta un document care arată că au avut SARS-COV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la vindecare. Ori să fie vaccinați și să aibă cel puțin 7 zile de la rapel.
Organizatori de evenimente spun că sunt dispuși să acopere o parte din costuri.
Alexandru Ianci, organizator de evenimente: "O alternativă pe care noi suntem dispuși să o susținem. Oferim niște avantaje la pachetele contractate astfel încât să le putem facilita și lor contractarea unor teste care să-i ajute ca evenimentul să se desfășoare".
Multe cupluri și-au luat gândul de la petrecerile de nuntă. Marius, care este artist și cântă la evenimente, și-a amânat propria nuntă de două ori.
Reporter: "Dacă aceste trei soluții vor fi acceptate, nici așa nu faci nunta anul acesta?".
Mire: "Nu. M-am gândit că presiunea este în capul nostru și nu este nicio grabă în a face o nuntă. Într-adevăr este dorința soțiilor, în general, nu spun a soției mele... Soția mea a înțeles ideea".
În propunerea trimisă autorităților, și numărul de invitați este stabilit tot în funcție de rata de infectare din localitatea în care ar avea loc nunta.
Dacă incidența este sub 1,5 la mia de locuitori, fiecare partipant să aiba cel puțin doi metri pătrați, în functie și de suprafața sălii. Dacă se trece de acest prag, mirii trebuie să asigure cel putin 3 metri pătrați pentru fiecare nuntaș.
O altă variantă practicată deja de organizatorii de evenimente ar fi nunțile hibrid. Adică, unii invitați să vina la petrecere, iar cei care rămân acasă să urmărească evenimentul transmis online.
Alexandru Iancu, organizator de evenimente: "Este o variantă de compromis, dar oamenii vor să facă evenimente și sunt deschiși de la evenimente hibrid, până la a-și procura ei teste și să le facă la intrare, doar să facă evenimentul. Nu pot să te prelungești la nesfârsit peste 2,3 ani cu nunta".
Deocamdată, Asociația Furnizorilor din Industria Nunților nu a primit un răspuns din partea autorităților.