Incineratorul de la Brazi, sub lupa ministerului Mediului. Activitatea ar putea fi sistată
Incineratorul de la Brazi, din județul Prahova, implicat în mai multe scandaluri în ultima vreme, rămâne în atenția Ministerului Mediului.
O echipa de control este așteptată în aceste zile pentru a stabili dacă măsurile impuse sunt și respectate de angajații incineratorului. Locuitorii din zona se plâng că trăiesc în poluare și aerul este irespirabil din cauza celor 20 de tone de deșeuri, cele mai multe medicale, care sunt arse aici în fiecare zi.
Societatea este acuzată că nu are camere frigorifice în care să fie ținute resturile de tot felul, care urmează să fi distruse aici, și nu a amenajat platforme betonate speciale. În plus, deșeurile sunt depozitate de-a valma, fără o etichetare clară a tonelor de substanțe aduse la incinerator.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Managerul societății susține însă că a remediat deja toate problemele.
Violeta Ștefănescu, managerul societății: „Gazele care rezultă din arderea deșeurilor trec printr-un scubar de spălare, se spală prima dată, după care trec printr-un sistem de filtrare și abia după care se evacuează pe coș și în mediul înconjurător, iar limitele sunt foarte foarte mici la aceste emisii”.
Ion Fulgeanu, localnic: „Uitați, se simte și acuma, chiar miroase încontinuu. E un miros de ars, ceva care, nu, nu știu... Tre' să nu stai afară. Probabil”.
Două luni a avut la dispoziție conducerea incineratorului pentru a rezolva toate problemele ridicate de comisarii Gărzii de Mediu. Dar încă mai sunt lucruri de făcut: de exemplu, de montat rigole care să preia substanțele scurse din tomberoanele cu deșeuri, pentru a se evita astfel poluarea solului.
Violeta Ștefănescu, managerul societății: „Am demarat extinderea platformelor betonate. Dacă, în urma controlului,autoritățile consideră că măsurile nu au fost îndeplinite, nu pot să consider decât că este rea voință și nicidecum altceva”.
Localnicii sunt însă de altă părere. Oamenii care, la un moment dat, au protestat și în stradă sunt supărați, spun ei, că incineratorul încă poluează.
Elena Andrei, localnică: „E foarte rău, e un miros extraordinari de rău, mai ales dimineața, nu putem să respirăm. A fost mereu, când te scoli, mori. Să îl ducă de aici, să facă ceva, că și așa e combinatul ăsta mai e și nenorocirea asta, ne-a omorât, ne-a omorât”.
Constantin Toader, localnic: „Îți ia respirația. La două-trei dimineața, vin gaze din astea, iese un fum acolo, în partea aia. De la incinerator. Ei susțin că și-au mai rezolvat din probleme. Tot cum a fost înainte”.
Dacă reprezentanții Ministerului Mediului și cei ai Gărzii de Mediu vor considera că măsurile impuse nu au fost îndeplinite, activitatea incineratorului poate fi sistată.
Sursa: Pro TV
Etichete: prahova, poluare, ministerul mediului, brazi, incinerator,
Dată publicare:
18-02-2020 17:48