Nereguli grave la un incinerator de deșeuri din Brazi: "Acolo se ard tot felul de nenorociri"

Ultima actualizare: 17-01-2020 19:20

Este alertă în Prahova, unde se presupune că tone de substanțe periculoase urmau să fie aruncate la o rampă ecologică de gunoi.

Ministrul Mediului a cerut monitorizarea transportului, iar camioanele au fost întoarse din drum și sunt verificate acum de autorități.

Deșeurile provin de la un incinerator din localitatea Brazi, aflat în vizorul comisarilor de mediu de multă vreme, după un val de reclamații făcute de cei care stau în zonă.

 

Cele două camioane cu tone de deșeuri medicale fuseseră încărcate de la un incinerator din Brazi, județul Prahova. Localnicii se plâng de mai multe luni că din cauza cuptorului care emană fum și cenușă, aerul este irespirabil. În plus, mirosul este îngrozitor, spun ei.

 

Autoritățile suspectează că deșeurile, în loc să fie arse, urmau să fie duse la groapăade gunoi a orașului Ploiești. Comisarii Gărzii de Mediu au oprit transportul.

 

Reporter: „Ce v-au zis?”

Șofer camion: „Că nu descărcăm.”

Reporter: „Ce aveți?”

Șofer camion: „Medicamente.”

 

Costel Alexe, ministrul Mediului: „Încărcătura din camioane nu corespundea cu datele din avizul de însoțire a mărfii. Pe hârtie sunt deșeuri cu cod de medicamente. Din filmările și din imaginile pe care le avem, avem suspiciuni că sunt deșeuri periculoase."

 

În cele din urmă, camioanele cu deșeuri, despre care ministrul Mediului afirma că sunt periculoase, au fost trimise înapoi la incineratorul din Brazi.

 

Cei responsabili insistă că autoritățile ar fi exagerat situația.

 

Violeta Ștefănescu, directorul incineratorului: „Este vorba de două camioane cu deșeuri amestecate, carton, folie, plastic, care nu au legătură că ar fi ceva în neregulă la chestia asta."

 

Pe de altă parte, ministrul Mediului declara că la incineratorul din Brazi, deșeurile medicale sunt depozitate în aer liber alături de alte gunoaie. Regulile spun că trebuie ținute într-o cameră frigorifică înainte de a fi arse.

 

Firma a fost amendată de mai multe ori, după ce localnicii s-au plâns de poluare.

 

Ministrul Mediului a anunțat că va sesiza Parchetul în acest caz, iar Garda de Mediu a somat societatea care deține incineratorul să își rezolve problemele până la jumătatea lunii viitoare.

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO