Ministrul Dobritoiu, despre militarul ranit: Instructia este grea. Exista un anumit grad de pericol

Dată publicare: 15-08-2012 11:45
Dată actualizare: 28-10-2012 01:22


Incident la ceremoniile din Constanta. Un infanter...
Incident la ceremoniile din Constanta. Un infanter...
Ministrul Dobritoiu, despre militarul ranit: Instr...

Ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, considera ca incidentul in care a fost ranit un militar in timpul unui exercitiu organizat la Constanta, de Ziua Marinei Romane, este unul "nefericit", sustinand ca "instructia este grea".

 

"Este un incident absolut nefericit, am fost informat la timp. A cedat materialul si a produs o contuzie usoara. Sper ca omul sa-si revina repede si sa depaseasca momentul acesta delicat. Dupa cum vedeti si dumneavoastra instructia este grea, dar incumba si un anumit grad de pericol", a declarat Corneliu Dobritoiu, la finalul manifestarilor prilejuite de Ziua Marinei, de la Constanta.

Intrebat daca incidentul a avut loc din cauza armamentului depasit, ministrul Apararii a spus ca probabil este vorba despre un viciu de fabricatie: "Armanentul este depasit, dar ne facem treaba cum el. In cazul de fata a cedat probabil din cauza unui viciu de fabricatie".

Ministrul Apararii a afirmat ca problema finantarii acestui domeniu este "reala" si ca spera sa atraga resurse suplimentare la bugetul de stat prin valorificarea infrastructurii MApN.

"Problema finantarii si subfinantarii este o problema reala si sper sa gasim suficienta intelegere pentru a putea atrage resurse suplimentare la bugetul de stat prin valorificarea infrastructurii in exces a ministerului in asa fel incat sumele rezultate sa le alocam modernizarii fortelor. Traim intr-un cadru de securitate cu o temperatura in crestere, sper sa gasesc aceasta intelegere, sa nu fim pusi in alta situatie, cum s-a intamplat cu Ateneul: Dati un leu pentru Ateneu, dati un leu pentru Armata", a spus Corneliu Dobritoiu.

El a mentionat ca in prezent 85 al suta din bugetul ministerului este destinat catre cheltuielile de personal, in timp ce doar 10 la suta revine pentru operare si mentenanta.

"Ministerul traverseaza o perioada nefasta din punctul de vedere al finantarii, bugetul este consumat in proportie de 85 la suta pentru cheltuieli de personal, iar cheltuielile de operare si mentenanta, cele care trebuie sa dea nivelul de instruire al trupelor sunt asigurate in proportie de 10 la suta, marea majoritate a acestor cheltuieli le consumam pentru intretinerea obligatiilor asumate de Romania in cadrul teatrelor de operatii", a explicat ministrul Apararii.

Va reamintim, un militar a fost ranit, miercuri, in timpul manifestarilor prilejuite de Ziua Marinei, desfasurate pe faleza din fata Comandamentului Flotei din municipiul Constanta, dupa ce intaritorul de recul de la una dintre arme a explodat, o schija lovindu-l la genunchiul stang.

Potrivit reprezentantilor Fortelor Navale, in timpul unui exercitiu de respingere a desantului inamicului a avut loc un incident, intaritorul de recul de la una dintre arme explodand, astfel ca un militar a fost ranit de o schija la genunchiul stang.

Militarul ranit, care face parte din Batalionul Infanterie Marina, a fost transportat la Spitalul Judetean Constanta. Peste 5.000 de persoane, constanteni si turisti, au asistat, miercuri dimineata, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanta, la manifestarile prilejuite de Ziua Marinei.

La festivitati au participat ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Raducu Valentin Preda, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, precum si oficialitati militare si civile, respectiv europarlamentarul Ramona Manescu, liderul deputatilor PNL Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL Constanta, senatorul Gheorghe Dragomir, si senatorul PSD Nicolae Moga.


VIDEO PROTVPLUS.RO