Încetinire pe piața construcțiilor. Inflația și condițiile de creditare mai aspre descurajează investitorii
De la construcții în ritm alert, în unele zone din țară, lucrările încep să încetinească. În prima jumătate a anului am avut mai puține locuințe terminate față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale.
Lipsa forței de muncă, creșterea prețurilor la unele materiale de construcție dar și faptul că se gândesc de două ori înainte să cumpere o casă, sunt printre explicațiile oferite de specialiștii din domeniul imobiliar.
Bucureștiul este printre orașele cu cele mai multe construcții la care lucrările au încetinit ori s-au oprit de tot.
Un ansamblu rezidențial format din două blocuri a pornit ca un proiect ambițios și amplu. Are apartamente cu 1, 2 și 3 camere. După un start în forță, blocurile au rămas deocamdată nefinisate, fiind în acest stadiu de câteva luni.
Dezvoltatorul imobiliar spune că nu se mai grăbeste pentru că interesul de cumpărare pentru locuințe a început să scadă.
Adriana Buzgan, reprezentant dezvoltator imobiliar: „Luăm în considerare și ce se întâmplă în piață, care sunt solicitările. Există o ușoară scădere deoarece clienții sunt puțin mai preocupați de zona financiară.”
Fenomenul se manifestă și în alte locuri din țară.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în orașele din Nord-Vest au fost terminate în prima jumătate a acestui an cu o mie de locuințe mai puține decât în primul semestru al lui 2022. Scăderi sunt și în Vestul și în Centrul țării.
Bogdan Ivan, asociația dezvoltatorilor imobiliari: „Vedem un ritm mai scăzut bazat pe imposibilitatea finanțării și pe creșterea prețurilor, în special a materialelor de construcție.”
Scumpirea materialelor de construcții îi blochează și pe cei care își construiesc o casă pe cont propriu. La Rașca, în Satu Mare, sunt zeci de imobile începute. Unele aparțin românilor care lucrează în străinătate.
Floarea Cozma, localnică: „N-au avut bani cu ce să mai lucreze. S-au dus să mai adune bani. Materialele sunt tare scumpe și ei au zis că vor veni și vor termina, dar dacă nu-s bani, toate-s scumpe.”
În prima jumătate a anului, în toată țară, potrivit Institutului Național de Statistică au fost date în folosință puțin peste 32.000 de locuințe. Cifra este în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au fost gata cu aproximativ 500 mai multe.
Sursa: Pro TV
Etichete: imobiliare, romania, constructii, dezvoltatori,
Dată publicare:
14-09-2023 19:37