Începe procesul tragediei de la Crevedia. Acuzațiile pentru care vor răspunde Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stîngă
Parchetul General a finalizat ancheta în cea mai mare tragedie din ultimii ani. Vorbim despre explozia de anul trecut din Crevedia, soldată cu morți, răniți și distrugeri uriașe. Rechizitoriul a fost trimis în instanță pentru începerea procesului.
Patronii firmei care a deținut acel depozit la Crevedia, depozit de GPL de unde a plecat întreaga catastrofă, vor trebui să dea socoteală pentru trei capete de acuzare. În primul rând, distrugere din culpă ce a avut ca urmare dezastrul, dar și neluarea și nerespectarea măsurilor de securitate în muncă, acuzații pentru care, dacă vor fi găsiți vinovați, riscă până la 14 ani de închisoare fiecare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iată, așadar, după doar 10 luni de investigații, procurorul Marius Iacob de la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul General a finalizat cercetările și, mai ales, a stabilit, cu ajutorul experților de la INSEMEX, ce anume s-a întâmplat și, mai ales, cum a fost posibil această tragedie. În primul rând, pentru faptul că acolo, la Crevedia, se făceau transferuri de GPL dintr-o cisternă înaltă, în condițiile în care acest lucru era absolut interzis și riscul unor asemenea evenimente era iminent, aproape în fiecare zi. Iar ceea ce s-a întâmplat în acea seară fatidică a plecat de la o explozie uriașă, care a culminat apoi cu o succesiune de alte opt explozii ce au avut consecințe dramatice. În primul rând, procurorul vorbește despre moartea a cinci persoane, rănirea a peste 50, dar și distrugeri pe măsură. Mai puțin de opt case au fost distruse integral, iar alte 80 au fost afectate parțial.
Constantin Nicolae Gavrilescu, supraviețuitor: „Explozia a fost în aer, la distanță, să zic 50-60 de metri deasupra. Toată flacăra aia imensă, pe o rază de aproximativ 100 de metri, care a căzut, ce gaz era neaprins și pe unde a găsit condiții a început să ardă. În momentul ăla eu am scos furtnului, am venit și am început să ud garajul, nerealizând ce urma să se întâmple”.
Păgubiții cer 50 de milioane de euro despăgubiri
Sunt, iată, consecințe pentru care cei doi oameni de afaceri vor trebui să dea socoteală. Asta în condițiile în care ei își asumă doar o parte din aceste consecințe dramatice. Ba chiar au încercat, cu doar o lună înainte de finalizarea anchetei, să transfere întreaga răspundere pe șefii pompierilor care au gestionat acea situație de criză. În Crevedia însă, ancheta Parchetului General a scos la iveală că acea intervenție a salvatorilor a fost făcută ca la carte, așa încât acuzațiile din plângerea penală pe care au făcut-o cei doi patroni a fost clasată.
Constantin Nicolae Gavrilescu, supraviețuitor: „Nu am dorit nimic altceva, nu am vrut un leu în plus, am vrut să mi se creeze condițiile pe care le-am avut, și cum Ionuț Doldurea a fost la mine în casă și cunoștea nivelul, și tot mi-a promis că îmi face o casă de vis. Ceea ce s-a și întâmplat.”
Dosarul a ajuns la Judecătoria de la Răcari, instanță care va trebui să stabilească aceste responsabilități și, eventual, vinovății. Însă numai după ce dosarul Crevedia va parcurge faza camerei preliminare. Abia apoi se va ajunge la procesul propriu-zis, un proces la capătul căruia peste 150 de persoane fizice și juridice pretind despăgubiri de peste 50 de milioane de le de euro. Alți aproximativ 30 de localnici afectați de acele explozii au ajuns la acorduri cu cei doi oameni de afaceri și au beneficiat de despăgubiri, unii chiar în natură.