A inceput procesul in care sunt judecati Ponta si Sova. Senatorul PSD: "Nu vad motivul pentru care ar demisiona premierul"
Procesul premierului Victor Ponta, primul din istorie in care seful executivului in functie trebuie sa dea socoteala in fata judecatorilor a inceput luni, la instanta suprema.
Dar, pentru ca a debutat cu faza camerei preliminare, principalul inculpat din dosar nu a fost citat, asa ca nu s-a prezentat. Victor Ponta a preferat sa mearga la partid, ca sa isi asigure consolidarea pozitiei sale de sef la Palatul Victoria. De acolo, a transmis ca se va apara cu ajutorul avocatilor doar in sala de judecata.
"Am discutat si cu domnul Oprea, astazi ne vedem la coalitie, am vorbit si cu domnul Tariceanu. Important este ca toate lucrurile bune pe care le-am facut... Vine toamna, vine iarna, sa avem stabilitate. (...) Opinia unanima este ca trebuie sa ne continuam guvernarea, pentru ca este o guvernare buna. Nici macar cei de la PNL nu spun ca nu este o guvernare buna. Toata lumea este de acord ca din punct de vedere economic si social ne facem treaba", a declarat Victor Ponta la iesirea de la sedinta de partid.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Premierul Victor Ponta este judecat pentru trei capete de acuzare: fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani. Ar fi incasat peste 180 de mii de lei de la cabinetul de avocatura al prietenului sau Dan Sova, in urma unui contract de conlucrare profesionala, bani pe care i-a investit in doua aprtamente in Capitala.
Dar ar fi primit si o masina cu care premierul concura la raliuri, in valoare de 80 de mii de lei. Dupa declansarea controalelor ANAF, sustine acuzarea, Ponta si Sova ar fi intocmit rapoarte de activitate fictive, care sa justifice platile: initial doua mii de euro lunar, apoi, cate trei mii de euro.
Singurul dintre cei cinci inculpati trimisi in judecata in acest dosar care a fost citat pentru termenul de luni a fost senatorul Dan Sova. Este singurul care este plasat sub control judiciar.
Senatorul Dan Sova este judecat pentru complicitate la abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si spalare de bani. I se reproseaza ca ar fi beneficiat ilegal de comisioane de succes pentru contractele de asistenta juridica incheiate cu directorii complexurilor energetice Rovinari si Turceni. Un milion de euro este prejudiciul pe care l-ar fi adus cabinetul de avocatura al senatorului.
In plus, sustin procurorii, ar fi diminuat ilegal baza de impozitare prin colaborarea cu cabinetul de avocatura al actualului premier iar prejudiciul ar fi estimat la peste 180 de mii de lei, din care mai putin de o treime i se imputa inculpatului Victor Ponta.
Alaturi de cei doi, sunt judecati si trei fosti directori de la Rovinari si Turceni.
La ICCJ, senatorul Dan Sova a declarat ca nu vede motivul pentru care premierul Victor Ponta si-ar da demisia dupa ce a fost trimis in judecata in dosarul "Turceni - Rovinari".
"Nu vad motivul pentru care si-ar da demisia. (...) Orice dezbatere care se face in legatura cu dosarul se face in sala de judecata", a declarat Sova, prezent la primul termen al dosarului.
El a sustinut ca nu este deranjat de interdictia de a discuta cu Victor Ponta, trimis in judecata in acelasi dosar, si ca nu are niciun fel de emotie in legatura cu procesul, pentru ca isi va prezenta argumentele in fata magistratilor.
Victor Ponta, pe Facebook : "Nu am facut niciodata ceva ilegal sau rau cu intentie"
De ziua sa, premierul a postat pe Facebook un mesaj in care spune foarte clar ca niciodata nu a facut ceva ilegal sau rau cu intentie. El da de inteles ca este capabil sa-si ceara iertare in cazul in care a gresit:
"Multumesc tuturor celor care azi mi-au transmis un gand bun (familie, prieteni, colegi sau necunoscuti, precum cei doi tineri care m-au vazut in masina la semafor si au lasat geamul jos doar sa-mi ureze "La multi ani!"). In 43 de ani am trecut deja prin foarte multe, bune si rele, cred in Dumnezeu, imi iubesc familia mai mult decat pe mine insumi, imi ajut prietenii si respect oamenii. Nu am facut niciodata ceva ilegal sau rau cu intentie, am invatat din greseli si am cerut iertare cand am gresit. Chiar si azi, in timpuri cum nu am mai trait, cred ca prostia, ticalosia si ura atat de prezente din pacate in viata noastra, nu pot sa ne schimbe fundamental ca oameni!"