Procesul in care Piedone e acuzat de conflict de interese a fost amanat. Ce ar fi facut pentru firmele copiilor lui
Procesul lui Cristian Popescu Piedone pentru acuzatii de conflict de interese incepe luni la Judecatoria Sectorului 4.
UPDATE 11:10 Procesul lui Piedone a inceput cu o amanare. Fostul primar a primit un ragaz de la judecatori pentru a isi angaja un aparator.
Procesul ar putea fi judecat foarte rapid cata vreme fostul primar al sectorului 4 recunoaste acuzatiile. Corespondentul ProTV Ovidiu Oanta relateaza ca procurorii ii reproseaza lui Piedone ca semnat ca primar autorizatiile de functionare ale firmelor detinute de copiii sai. Fostul edil a recunoscut acest lucru, dar nu crede ca ar trebui sa fie si condamnat pentru asta. Ancheta a fost declansata la cererea ANI, iar acum Piedone are la dispozitie ca sa aleaga daca va cere achitarea sau judecarea in procedura simplificata – ceea ce inseamna ca limitele de pedeapsa pe care le risca sa fie reduse cu o treime. In acest caz, ar putea fi condamnat cel mult cu suspendare.
Agentia Nationala de Integritate a descoperit un contract de inchiriere pentru un teren din Parcul Copiilor, prin care fiul fostului edil platea zilnic administratiei domeniului public doar 7 bani pentru un metru patrat. Piedone a demonstrat insa ca acest lucru se facea in baza unei decizii a CGMB.
Potrivit ANI, in materie administrativa, Cristian Popescu Piedone a incalcat dispozitiile articolului 70 din Legea 161/2003, care prevede ca este in conflict de interese o persoana care, in timp ce exercita o demnitate publica sau o functie publica, are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative. De asemenea, Cristian Popescu Piedone ar fi incalcat si prevederile articolului 76 din Legea 161/2003, potrivit caruia "primarii si viceprimarii, primarul general si viceprimarii municipiului Bucuresti sunt obligati sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu emita o dispozitie, in exercitarea functiei, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice incheiate ori dispozitiile emise cu incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absoluta”.
Conform prevederilor legale, persoana fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.
In 9 septembrie, procurorii Parchetului instantei supreme l-au audiat si l-au pus sub acuzare pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, pentru conflict de interese. Tot atunci, la PICCJ au fost audiati si copiii lui Cristian Popescu Piedone, Vlad si Ana.
Sursa: Pro TV
Etichete: integritate, copii, proces, Piedone, ani, conflict de interese, Cristian Popescu,
Dată publicare:
08-05-2017 10:05