Care sunt domeniile considerate esenţiale în etapa 2 de vaccinare. Cum se pot înscrie angajaţii
În a doua etapă vor fi vaccinați și românii care își desfășoară activitatea în domenii considerate esențiale. Sunt aproximativ un milion de persoane, care lucrează în domeniul apărării, transport și educație.
Din 18 ianuarie se vor vaccina și angajații Guvernului, ai ministerelor și parlamentarii. Președintele a anunțat deja că va da startul campaniei și se va vaccina vineri.
Domenii precum apărare, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, fac parte din categoria activităţilor esenţiale.
La fel şi sectoarele economice vitale, cum ar fi procesare, distribuție alimente, medicamente și materiale sanitare, transport de marfă şi de persoane, ori servicii poştale şi curierat.
Una dintre cele mai mari firme de curierat din ţară a început procedurile de înscriere.
Elena Anghel, director HR Fan Curier: „În prezent, noi facem nişte liste interne pe care înrolăm angajaţii care au optat pentru vaccinare şi care optează în continuare. Un procent de 40% deja, din salariaţii Fan Courier, şi-au exprimat opţiunea să se vaccineze."
La o firmă de transport marfă din Sibiu, numărul angajaţilor care doresc să se vaccineze este în creştere.
Ioan Lascu, administrator firmă de transport: „Părerile angajaţilor sunt destul de împărţite, majoritatea vor să se vaccineze, eu personal vreau să mă vaccinez."
Doar angajatorii îi vor putea înscrie pe angajaţi pe platforma oficială de vaccinare, începând cu 15 ianuarie.
Valeriu Gheorghiţă: „Poate să finalizeze acest proces până la a-i aloca centrul de vaccinare şi ziua, şi poate doar să-l înscrie pe platformă."
În cazul în care angajatorul doar îl înscrie pe angajat pe platformă, acesta din urmă trebuie să acceseze platforma şi să îşi tasteze codul numeric personal. Va primi un cod prin sms prin care îşi va valida contul, apoi va avea acces la platformă, pentru a-şi alege data şi locul vaccinării."
Urmează personalul din învățământ
Tot în a doua etapă a vaccinării intra şi angajaţii de la parlament, preşedinţie, guvern, ministerele, şi toate instituţiile subordonate.
Președintele Klaus Iohannis: „Vineri, 15 ianuarie, începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea personalului din învăţământ, persoanelor peste 56 de ani, cu boli cronice şi a personalului esenţial, de exemplu Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe."
De asemenea, şcolile din toată ţara trebuie să anunţe ministerul, până pe 15 ianuarie, câţi angajaţi vor să fie imunizaţi. În judeţele Botoşani şi Dolj, de exemplu, aproape jumătate din personalul din educaţie doreşte să se vaccineze. Doina Cherecheș este educatoare la o grădiniţă din Bistriţa-Năsăud.
Doina Cherecheș, educatoare: „Lucrez în învăţământ şi sunt expusă atât eu, la virus, cât şi copiii, fiecare are libera opţiune de a se vaccina sau nu, dar recomandarea mea ar fi să încercăm să trecem peste frică şi să ne vaccinăm."
Vaccinarea va începe pe data de 18 ianuarie.