Interviu cu vicepreședintele Comitetului de Vaccinare. Jumătate dintre români sunt gata să se vaccineze

Ultima actualizare: 25-03-2021 15:19

Vești bune pentru România de la Organizația Mondială a Sănătății, care a centralizat datele privind campania de vaccinare anti Covid-19.

Într-un interviu acordat lui Vitalie Cojocari pentru www.stirileprotv.ro, vicepreședintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, a declarat că Biroul pentru România al OMS a anunțat recent că, potrivit ultimelor date, în jur de 50 % din persoanele intervievate în România doresc să se vaccineze.

Mai mult, Baciu a explicat faptul că mulți nu au refuzat concret vaccinarea, ci au spus doar că vor să mai aștepte, să se mai informeze.

În primul rând cred că este bine să vedem partea plină a paharului. Pe cale de consecință avem câteva date proaspete, să le zic așa. Vin din partea Organizației Mondiale a Sănătății, biroul pentru România, și pe ultimele date care au sosit zilele trecute, în jur de 50 % din persoanele intervievate doresc să se vaccineze. În România. Vorbim strict de populația din România. Sigur că există și exista înainte să demareze această pandemie și înainte să apară un vaccin anti Covid-19 o partea a populației, nu numai în România, peste tot, există o parte a populației care este reticentă, este împotriva acestui act medical la urma urmei.

Din fericire este o parte mică, o proporție mică. Cam toate statele Uniunii Europene se confruntă cu această problemă, este o problemă globală, de fapt. Acum, sigur, că o dată cu apariția acestui vaccin, aceste lucruri au fost reanalizate. Pe de o parte există o proporție semnificativă care își dorește să se vaccineze. Mai există o proporție care își caută informații și este normal să iei o decizie informată, și, sigur, sunt cei de care vorbeam adineauri, care nu sunt cei mai mari fani ai vaccinării.” - a declarat vicepreședintele CNCAV în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV

 

Niciun efect advers major la cei 150.000 de români vaccinați până acum

 

Mai mult decât atât, niciunul dintre cei aproximativ 150.000 de români care s-au vaccinat anti Covid până astăzi nu a reclamat apariția unui efect advers major. 

”Aș menționa numai faptul că până acum în România s-au vaccinat în jur de 150.000 de persoane fără reacții adverse majore. Sigur, sunt reacții locale, care sunt specifice, care apar după orice fel de vaccinare. Mici dureri, disconfort la nivelul injectării, chestiuni de genul acesta, care apar mai degrabă ca urmare a gestului în sine, în niciun caz ca urmare a conținutului vaccinului. Ce vreau să spun este să avem încredere că vom atinge acest obiectiv de 70 %, obiectiv pe care toate statele și-l propun, un obiectiv global, de altfel, pentru că în momentul în care reușești să atingi acest procent, practic reușești să elimini transmiterea acestui virus într-o proporție semnificativă. Astfel reușești să închizi pandemia, cu toate neplăcerile și restricțiile aferente.” - a mai spus Baciu.

 

Restricții pentru cei care nu se vaccinează în România? ”Nu se pune problema de așa ceva”

 

Întrebat de Vitalie Cojocari dacă există posibilitatea introducerii unor restricții pentru cei care nu se vaccinează, vicepreședintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a respins categoric această ipoteză.

 

În România, cu siguranță nu se pune problema de așa ceva. Vaccinarea este voluntară, este neobligatorie, și asta merge în definiția cea mai largă a acestor termeni. Deci în România nu se va pune problema de așa ceva. O să vedem văzând și făcând. Nu vă pot spune ce se va întâmpla într-o anumită țară la nivel global. Însă în România nu se pune problema de așa ceva, a spus-o și domnul prim-ministru Florin Cîțu.”

De altfel, reprezentantului Guvernului nu i-a venit să creadă faptul că, în România, un medic de familie a anunțat faptul că persoanele care refuză vaccinarea anti-Covid-19 vor fi scoase din lista sa.

Andrei Baciu: ”Trebuie să verific dacă această situație este reală.”

Vitalie Cojocari: Medicul de familie se numește Cătălin Petrencic și a anunțat asta pe Facebook.

Andrei Baciu: ”Așa cum am spus, aș vrea să verific această informație înainte de a comenta. Oricum, un lucru este cert, în România, dreptul la serviciile de sănătate este garantat, deci oricine dorește trebuie să poată să acceseze orice serviciu medical de care are nevoie.”  

 

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO