Incep sa apara primele efecte ale conflictelor din Ucraina asupra monedelor din regiune. La cat a ajuns cursul leu-euro
Moneda nationala s-a depreciat miercuri in raport cu euro, iar la finalul zilei cotatiile oscilau foarte aproape de 4,5 lei/euro, evolutie generata atat de tensiunile politice locale, cat si de exacerbarea turbulentelor politice din Ucraina.
In jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4995 - 4,5000 lei, peste nivelurile de la inchiderea sesiunii anterioare, de 4,4890 - 4,4910 lei/euro.
La deschiderea sedintei de miercuri, pe piata interbancara de la Bucuresti euro era cotat la 4,4825 lei, iar rata de schimb a inceput sa creasca treptat, in cadrul unor tranzactii cu volume in crestere.
Cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,5055 lei, ca urmare a accentuarii tensiunilor politice din plan local.
Deprecierea leului a fost in linie cu miscarea inregistrata de monedele statelor din regiune, afectate de retragerea investitorilor din Ucraina, in contextul escaladarii violentelor din aceasta tara.
"Deprecierea de aproximativ 0,5% a leului fata de euro inregistrata astazi a fost determinata atat de factori interni, respectiv accentuarea tensiunilor politice in cadrul coalitiei de guvernare, dar si in contextul unui sentimentul negativ in regiune, in parte determinat de exacerbarea turbulentelor politice din Ucraina", a declarat pentru MEDIAFAX Florentina Cozmanca, senior economist la RBS.
Dealerii spun ca pe partea de vanzare de valuta au fost oferte pe tot parcursul zilei, suspectand ca banca centrala a sustinut indirect leul.
La finalul sedintei interbancare de la Bucuresti, zlotul si forintul se depreciau cu 0,6% si, respectiv, cu 0,9% in raport cu euro.
Ratele medii ale dobanzilor afisate luni pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat semnificativ, fiind de 2,12 - 2,62% pe an, dupa ce marti s-au plasat la 4,17 - 4,67% pe an. Evolutia este explicata de dealeri prin faptul ca se apropie finalul perioadei de rezerva.
Dobanzile au scazut, astfel, sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an.
In acelasi timp, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat de la 4,16-4,66% la 2,84 - 3,34% pe an.
Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se plaseaza la 3,63% pe an.