Incendiul puternic de centrul de deșeuri din Glina, întreținut de plastic și urmele de combustibil. Nu a fost stins nici acum
Incendiul puternic izbucnit miercuri, la un centru de colectare și reciclare a deșeurilor din comuna Glina, nu a fost stins nici până acum.
Au ars zeci de caroserii de mașini iar în aer s-a ridicat un nor de fum vizibil de la kilometri distanță. Autoritățile au deschis o anchetă și vor să afle cauza incendiului.
Incendiul de la centrul de colectare şi reciclare Glina a izbucnit miercuri după-amiază. Pompierii au fost alertați abia după ce focul izbucnise în forță.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sorin Stănescu, martor: „Am văzut flăcări, am văzut poliţie, la urmă au venit pompierii."
Marian Radu, martor: „Eram în birou şi pe geam am văzut un fum gros. Colegii mei au alertat pompierii, noi ne-am mobilizat ca să pregătim accesul pompierilor la hidranţii noştri."
13 autospeciale cu apă şi spumă ale ISU București-Ilfov au intervenit la fața locului şi au încercat să stingă focul care cuprinsese stive imense de caroserii auto comprimate.
Materialele plastice uşor inflamabile aveau urme de combustibili şi uleiuri, așa că focul a fost întreținut puternic.
Pompierii au estimat că incendiul a cuprins o suprafaţă de 1.300 de metri pătraţi. Intervenția a fost dificilă pentru că erau probleme cu alimentarea cu apă.
Pe parcursul derulării misiunii au fost auzite mai multe explozii extrem de puternice.
Cpt. Ioana Blănaru, ofiţer de presă ISU Bucureşti-Ilfov: „Au fost identificate recipiente golite aflate sub presiune, şi de asemenea, o altă posibilitate sunt rezervoarele maşinilor compactate."
Arderea atâtor materiale inflamabile a produs un nor gros de fum care a învăluit zona, fiind vizibil de la câţiva kilometri distanţă. S-a emis şi un mesaj Ro-Alert pentru toți locuitorii din zonă, care au fost sfătuiți să se adăpostească și să închidă ferestrele.
Chiar dacă meteorologii au fost optimiști, fostul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, și-a arătat îngrijorarea . „Ard interioarele maşinilor dezmembrate, în Glina, fumul e de 4500 de ori mai toxic decât cel provenit de la arderea lemnului. Urmează un aer de război peste Bucureşti." El a făcut astfel o paralelă cu norul toxic care amenința să ajungă în România, din Ucraina.
Incendiul nu a fost stins complet nici până la această oră. Pompierii sunt în continuare la fața locului şi încearcă să lichideze ultimele focare. A fost declanșată și o anchetă care să lămurească exact cauza dezastrului.