Incendiul de la spitalul din Piatra Neamț: Anchetatorii cer probe ADN de la familiile victimelor

Ultima actualizare: 16-11-2020 17:52

Catastrofa de la Piatra Neamţ a lăsat în urmă durere nemărginită şi numeroase întrebări. 10 familii îşi plâng morţii şi alte 6 imploră cerul ca bolnavii lor să se întoarcă acasă cu bine.

"Trist să arzi neputincios unde ai o ultimă speranţă" - au scris locuitorii oraşului care au aprins aseară mii de lumânări pe treptele spitalului. Revoltaţi, unii dintre ei au protestat şi vor ca vinovaţii să plătească mai ales că după tragediile de la Colectiv ori maternitatea Giuleşti nimic nu s-a schimbat în sistem.

Paturi carbonizate, pereţi înnegriţi de fum, geamuri sparte sau topite. La vederea acestor imagini te cutremuri numai când te gândeşti că înainte să izbucnească incendiul în această încăpere erau oameni neajutoraţi, cu dureri cumplite care nu puteau nici să se mişte, nici să respire singuri.

Focul s-a declanşat la etajul 2 al clădirii. Acolo fuseseră mutaţi de la nivelul 3, 16 pacienţi cu Covid-19 care aveau nevoie urgentă de terapie intensivă.

Într-unul din cele două saloane de ATI erau 8 pacienţi intubaţi, conectaţi la aparate. Când a izbucnit incendiul, nu au avut nicio şansă. Şi salonul alăturat a fost imediat invadat de fumul gros şi înecăcios. Doi dintre pacienţii de aici au pierit şi ei, după ce au fost evacuaţi.

Liviu Ungureanu şef ATI Neamţ: "Evoluația de acolo a fost devastatoare. Au intrat colegii cu extinctoare, n-au putut face mare lucru şi au renunţat, riscau arsuri".

Medicul de gardă - Cătălin Denciu - s-a aruncat în foc ca să îşi salveze colegele asistente şi pacienţii. Costumul de protecţie de pe el s-a aprins însă ca o torţă, spun surse din anchetă, iar doctorul a suferit arsuri grave.
Între timp, pe măsură ce s-a aflat în oraş că arde o parte din spital, rudele celor internaţi au mers acolo într-un suflet.

Gianina Munteanu, rudă victimă: "Medici, asistente, i-au chemat pe toţi de acasă aseară, intrau se schimbau erau ca nişte roboţi, haos era".

Focul a fost stins în scurt timp, iar autorităţile au activat planul roşu de intervenţie pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă a pacienţilor rămaşi în viaţă.

Dan Paul Iamandi, IGSU: "Această intervenţie a fost foarte dificilă, pentru că erau pacienţi intubaţi fiind o secţie de ATI a îngreunat intervenţia şi prin faptul că era o degajare mare de fum''.

Medicul rănit grav a fost transferat cu un avion spartan în Belgia, la Bruxelles, iar cei 6 bolnavi care au supravieţuit primesc îngrijiri la spitalul modular Lețcani, din judeţul Iaşi, unitate medicală suport covid.

Carmen Dorobat Manager Infecţioase Iaşi: "Doi sunt intubaţi, 3 sunt mai grav, sunt pacienţi cu covid, fără arsuri".

Revoltaţi de tragedia care a avut loc la ei în oraş oamenii din Piatră Neamţ au ieşit duminică pe străzi să protesteze.

S-au oprit pe treptele spitalului unde au adus flori şi au aprins candele. Până seara târziu mii de lumânări au luminat intrarea în spital.

Îndureraţi oameni au scris un mesaj sfâşietor.. : "Trist să arzi neputincios unde ai o ultimă speranţă".

Pentru șase dintre familiile care s-au prăpădin în incendiu, tristețea pare să nu mai aibe limite. Luni au aflat că sunt nevoiți să meargă în fața anchetatorilor pentru a li se preleva probe ADN, pentru că din pricina arsurilor atât de grave anchetatorii nu au reușit să indentifice 6 dintre cei suferinzi care au murit în acest incendiu.

Ancheta continuă la Piatra Neamț. Birourile din Spitalul Județean au fost percheziționate de către polițiști.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO