Spitalul de copii din Iaşi, evacuat din cauza unui muncitor. Cum a trimis un val de funingine în saloane
S-a dat alarma în această dimineață la spitalul de Copii Sf. Maria din Iași, din cauza unui incident cu totul neobișnuit.
Un muncitor care trebuia să curețe un coș de fum defect, dintr-o clădire aflată în renovare, ar fi pornit greșit ventilatorul și un val de funingine a pătruns în saloane. Imediat au fost evacuate 200 de persoane, iar pompierii au intervenit cu 14 autospeciale, temându-se de un incendiu.
Alarma s-a dat în jurul orei 9, când a fost observată o degajare de fum și funingine la un sistem de ventilație a aerului de la etajul unu al clădirii.
Prima măsură a fost evacuarea pacienților și a personalului.
Funinginea din coșul de fum s-a extins pe opt etaje, iar oamenii au fost imediat evacuați. În total, 50 de copii și 150 de aparținători și cadre medicale au ieșit în curtea spitalului.
Mamă: „A venit domnul doctor și a zis să ieșim afară să nu mai... am intrat în panică, vă dați seama... când vezi așa ceva... un fel de funingine că ne-am colorat și pe haine. Cum să nu te sperii atât de mult cu un fum așa negru și când te uitai pe haine vedeai negru.”
Bătrân: „O parte ieșeau negri, care au mai întârziat. Eram la control, dar acum că s-a făcut evacuarea... așteptăm să vedem ce mai urmează.”
Cei mai speriați au fost copiii.
Mamă: „Frică… s-a speriat. L-am luat în brațe și am vorbit cu el și s-a calmat.”
La scurt timp au ajuns echipajele de intervenție, care au constatat imediat că nu a fost vorba despre flacără deschisă, ci despre degajările unui coș de fum ventilat în direcția opusă.
Georgică Onofreiasa: „S-a intervenit cu 14 autospeciale de intervenție cu aproximativ 50 de militari. Nu a fost incendiu, nu au fost victime.”
Din primele informații, funinginea s-a extins după ce un angajat al firmei de construcții care se ocupă de renovarea spitalului, încerca să curete un coș de fum pe care era acumulată o cantitate foarte mare de reziduri.
A inversat însă sensul de evacuare al ventilatorului, iar funinginea a fost introdusă în camerele tehnice și ulterior în spațiile comune.
Alina Belu, manager spital: „Nu știm ce este în zona constructorului. Pe zona predată nouă, aflată în funcționalitate totală nu există nicio flacără deschisă, deci incendiul nu este în zona noastră de utilizare a spitalului.”
Activitatea din corpul cel nou al spitalului va fi reluată, după ce spațiile afectate vor fi curățate de funingine.
Pagubele urmează să fie evaluate și firma de construcții le va suporta integral.