Incendiu extrem de periculos la o hală din Pitești. Au ars deșeuri toxice, iar prefectul recomandă controale medicale
Flăcări uriașe au cuprins joi seară o hală în apropiere de Pitești. În spațiul de aproximativ cinci mii de metri pătrați erau depozitate deșeuri și substanțe inflamabile.
UPDATE: Incendiul nu a fost lichidat complet, pompierii acționând și vineri dimineață.
„Echipajele sosite în sprijin de la celelalte judeţe s-au retras, iar în continuare au rămas forţele şi mijloacele noastre. Nu au fost probleme de ordin medical (...). Sunt 13 autospeciale de stingere cu aproximativ 50 de pompieri", a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş, potrivit Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În cursul nopţii, pompierii au intervenit cu un utilaj pentru a căuta şi stinge focarele.
„Datorită intervenţiei prompte şi operative, incendiul nu s-a extins la construcţiile celorlalţi vecini din apropiere, manifestându-se la depozitul aflat în spaţiu deschis şi la o parte din asteriala unei construcţii administrative. De asemenea a mai ars o semiremorcă aflată în apropierea focarului", a mai anunţat ISU Argeş.
Știrea Inițială:
Pompieri din patru județe au fost trimişi pentru a stinge incendiul și au purtat măști speciale, cu aer comprimat, pentru a nu inhala fumul extrem de toxic. Populația a fost avertizată asupra pericolului printr-un mesaj RO-ALERT.
Hala aparține unei firme care se ocupă cu distrugerea deșeurilor, unele periculoase. În incinta societății funcţiona o instalație de incinerare, la temperaturi de până la 1200 de grade Celsius. Nimeni nu știe de la ce a izbucnit incendiul, cert este că deșeurile s-au aprins şi au urmat mai multe explozii.
Peste 20 de mașini ale pompierilor din Argeș, Giurgiu, Dâmbovița și Olt, polițiști, jandarmi, două echipaje SMURD și o autospecială CBRN - care intervine la accidente chimice, bacteriologice, radiologice şi nucleare - au fost trimise la fața locului.
Unii angajaţi ai societăților de pe Drumul 23 - cum este cunoscută zona industrială - au urmărit de aproape incendiul și s-au expus unui pericol pe care nu l-au intuit pe moment. Aerul era extrem de toxic în jurul focarului, au arătat ulterior măsurătorile echipajului CBRN, mai ales pe o rază de 100 de metri.
Bogdan Olar, șef ISU ARGEȘ: „O parte din aceste substanțe care sunt depozitate se află în recipiente metalice de natura canistrelor sau a bidoanelor de 200 de litri din tablă. Pe fiecare metru se afla depozitat ceva !"
Radu Perianu prefect Argeș: „Și de la Garda de Mediu, și de la Agenția de Mediu, i-am sunat să vină, să măsoare calitatea aerului, să facă toate măsurătorile necesare. Deja nasul te ustură dacă respiri fără mască."
După ce s-a aflat că au ars diluanți și lichid rămas după curăţarea vopselelor, prefectul le-a recomandat celor care au fost la fața locului să facă un control medical.
De altfel, aseară a fost emis și un mesaj RO-Alert, pentru că norul negru de fum a ajuns inclusiv în municipiul Pitești.
Lichid în flăcări s-a scurs și pe un canal care străbate câmpul spre autostrada A1 și a aprins vegetația.
Pompierii spun că societatea nu avea nevoie, conform legii, de aviz de la ISU. Ar fi fost obiectul mai multor controale însă, și amendată pentru neregulile constatate. O anchetă va stabili de la ce a izbucnit incendiul.