Incendiu devastator la Mănăstirea Turnu, una dintre cele mai vechi din țară. Lăcașul este construit pe o așezare dacică
A fost o noapte foc, la Mănăstirea Turnu, din județul Prahova. Flăcările care s-au întins pe 800 de metri pătrați au înghițit chiliile călugărilor și casa parohială. Ca prin minune, biserica veche de peste 5 secole a rămas intactă.
Pompierii spun că totul ar fi pornit de la niște lumânări lăsate aprinse, lângă o icoană.
Călugarii de la mănăstirea Turnu din Târgșorul Vechi au dat alarma la 3 dimineața, când fumul înnecăcios le-a inundat chiliile. Focul a fost alimentat de mai multe obiecte aflate în curte, după care s-a extins rapid la acoperiș. 50 de pompieri au fost trimiși de urgență acolo.
Călugăr: „Am simțit fum pe la vreo 3-4 și încă eu am probleme cu respirația, m-am dus să văd ce pastile iau și deschid usa și un părinte care e pe culoar cu mine mi-a spus: pregătiți, ieșiți afară că e fum”.
Când au văzut ce se întâmplă, câțiva localnici au sărit în ajutor.
După mai bine de 5 ore focul a fost stins, însă s-a ales praful de stăreție, de "Sala Tronului" și de acoperiș. De la înălțime se vede cel mai bine amploarea dezastrului.
Lt. col. Sorin Satmar, ISU Prahova: „În interior se aflau foarte multe obiecte de patrimoniu, obiecte care au trebuit să fie extrase din interior”.
Mănăstirea Turnu, aflată la 7 km de Ploiești, adăpostește biserica Domnești, ctitorită de voievodul Vlad Țepeș în urmă cu 560 de ani. Ca prin minune, biserica nu a fost atinsă de flăcări. A fost însă afectată "Pisania din piatra a lui Vlad Tepes" - un obiect de mare valoare - și singura pisanie săpată în piatăa care atestă ctitorirea unei biserici de către voievod.