Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.
Canicula s-a domolit, dar pentru că totul este uscat, iar regulile privind focul în spații deschise nu sunt respectate, flăcările violente dau în continuare bătăi de cap pompierilor.
În Mehedinți, numai în ultima săptămână au ars peste 1.500 de hectare. Într-o localitate, din județ militarii au aruncat apă din elicopter. Iar în Maramureș o operațiune de salvare a avut loc sâmbătă după-amiază.
În județul Maramureș mai multe gospodării sunt puse în pericol de un incendiu izbucnit în Arieșul de Pădure. Mai multe persoane au fost evacuate. Două case și un autoturism s-au făcut scrum.
În ajutorul pompierilor au venit și echipaje din județul vecin, Sălaj. Peste 75 de militari cu 10 autospeciale de stingere intervin la fața locului. La intervenție sunt prezenți și jandarmii.
Pompierii au fost chemati și în localitați din Mehedinți unde s-au aprins arborii și iarbă uscată.
În comunele Schitu de Sus Podeni, un elicopter Black Hawk a făcut zeci de curse până la focarele izolate, din zone greu accesibile. În sprijin le-au venit și colegi din județele Dolj și Olt.
De la începutul verii, focul a mistuit mii de hectare numai Mehedinți. Doar acum, in septembrie, au ars peste 1.500.
Munții ard pe Valea Oltului
Misiunile i-au epuizat pe salvatori care luptă inclusiv cu inconștiența oamenilor.
În multe cazuri incendiile sunt provocate de indivizi care dau foc la miriști, ca să curățe terenul înainte campaniei agricole de toamnă. În altele câmpurile s-au aprins de la cei care au ieșit la grătar.
Un incendiu masiv de vegetație a izbucnit vineri la amiază și în Bihor, pe o pășune și într-o pădure din comuna Holod. Pompieri, silvicultori și localnici s-au luptat cu flăcările ore în șir. O pădure de foioase a luat foc însă printre arbori sunt și pini, care se aprind ușor.
În Vâlcea, pompierii se luptă cu incendii uriașe de vegetație de aproape o lună. Vineri, la amiază, au fost anunțați că a mai apărut încă unul, în comuna Gușoeni. Incendiul a fost lichidat sâmbătă după-amiază. 100 de hectare de vegetație au fost pârjolite.
Și pe Valea Oltului, ard munții de cinci zile, iar mai multe focare au izbucnit și în pădurile de lângă Băile Olănești. Focul a pârjolit deja peste 60 de hectare.
Necazuri au fost și în județul Iași.
La 30 de kilometri de oraș, flăcările au cuprins cinci hectare de câmp. Fumul dens s-a extins și pe drumul național 28C, iar circulația a fost restricționată.