Încă o țară europeană impune restricții pentru români. Cum pot evita testul de Covid-19

aeroport
Getty

MAE a anunţat că, din 20 august tranzitul persoanelor care călătoresc din România, Bulgaria, Croaţia sau Macedonia de Nord şi care nu depăşeşte o durată de 12 ore este permis fără obligativitatea prezentării unui test negativ de Covid-19.

Sunt exceptate de la a prezenta un test negativ şi persoanele care au fost doar în tranzit pe teritoriul Serbiei, însă pentru nu mai mult de 12 ore, mai anunţă instituţia, conform News.ro.

MAE reaminteşte că, în celelalte cazuri, intrarea cetăţenilor străini care sosesc din România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia de Nord în Serbia poate fi făcută doar cu prezentarea unui test negativ pentru coronavirus, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării, în laboratoare acreditate la nivel naţional.

„În continuarea precizărilor din data de 15 august 2020 privind modificarea condiţiilor de intrare pe teritoriul Republicii Serbia în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în seara zilei de 20 august, autorităţile sârbe au publicat o nouă decizie pentru revizuirea condiţiilor de intrare şi tranzit în Republica Serbia, aplicabilă persoanelor care sosesc din România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia de Nord. Conform noilor prevederi, începând cu data de 20 august a.c., tranzitul persoanelor care călătoresc din România, Bulgaria, Croaţia sau Macedonia de Nord şi care nu depăşeşte o durată de 12 ore este permis fără obligativitatea prezentării unui test molecular negativ (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2”, arată reprezentanţii MAE într-un comunicat de presă remis vineri News.ro.

De asemenea, sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular negativ persoanele care intră pe teritoriul Republicii Serbia dinspre unul dintre cele patru state menţionate anterior, dacă persoanele în cauză au fost doar în tranzit, pentru nu mai mult de 12 ore, pe teritoriul acestora.

Citește și
Liban
Țara care a decretat izolare totală după ce a înregistrat o explozie a cazurilor de Covid-19

Totodată, autorităţile sârbe au anunţat noi excepţii de la obligativitatea prezentării unui test molecular negativ (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, „începând cu data de 20 august a.c., în plus faţă de categoriile exceptate anterior, cetăţenii străini care au domiciliul sau reşedinţa în Republica Serbia şi deţin documente valabile în acest sens, membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depăşeşte 12 ore, personalul feroviar, personalul navigant şi pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe, copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinţii, tutorii sau persoanele care îi însoţesc prezintă un test molecular negativ PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, şi personalul diplomatic şi consular acreditat în Republica Serbia şi cel al organizaţiilor internaţionale, precum şi membrii lor de familie, posesori ai cărţilor de identitate specifice emise de autorităţile sârbe competente, mai sunt exceptate de la măsura obligatorie privind prezentarea unui test molecular negativ (PCR) şi următoarele categorii de persoane:

- lucrătorii transfrontalieri care deţin documente doveditoare valabile în acest sens;

- transportatorii care au ca destinaţie finală Republica Serbia sau care preiau marfă din acest stat;

- membrii echipajelor de transport rutier de persoane (autobuze de linie şi de transport internaţional de persoane), aflaţi fie în tranzit, fie având destinaţia finală sau opriri în Republica Serbia;

- personalul navigant al aeronavelor cu destinaţia Republica Serbia;

- personalul navelor fluviale care transportă marfă către un port sârb sau care se află în tranzit. În cazul navigaţiei în amonte, tranzitul fluvial pe căile navigabile internaţionale pe teritoriul Republicii Serbia este limitat, la maximum 90 de ore de la momentul intrării pe teritoriul Republicii Serbia pentru barje şi la 60 de ore pentru nave, iar în cazul navigaţiei în aval, tranzitul fluvial este limitat la 72 de ore pentru barje şi la 54 de ore pentru nave;

- convoaiele umanitare agreate pe cale diplomatică”, mai indică sursa citată.

MAE reaminteşte că, în celelalte cazuri, intrarea cetăţenilor străini care sosesc din România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia de Nord în Republica Serbia se poate realiza doar cu prezentarea unui test molecular negativ (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării, în laboratoare acreditate la nivel naţional.

Lista statelor pentru care se aplică măsura obligativităţii prezentării testului molecular negativ (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-Cov-2 va fi actualizată periodic de Ministerul sârb al Sănătăţii. Totodată, informaţii detaliate, inclusiv deciziile adoptate de autorităţile sârbe în contextul pandemiei, sunt disponibile pe site-ul Guvernului Republicii Serbia https://www.srbija.gov.rs/ la secţiunea COVID-19

Citește și...
Grecia impune noi restricţii pentru turiști, după explozia cazurilor de Covid. Stațiunile vizate
Grecia impune noi restricţii pentru turiști, după explozia cazurilor de Covid. Stațiunile vizate

Autorităţile din Grecia au anunţat miercuri că, începând cu 21 august, vor impune noi restricţii în insula Mykonos şi în regiunea Halkidiki din cauza numărului mare de contaminări cu noul coronavirus.

Țara care a decretat izolare totală după ce a înregistrat o explozie a cazurilor de Covid-19
Țara care a decretat izolare totală după ce a înregistrat o explozie a cazurilor de Covid-19

Autorităţile libaneze au decretat marţi izolare totală pentru mai mult de două săptămâni după o gravă creştere a contaminărilor cu noul coronavirus, cu un total de 9.337 de cazuri, dintre care 105 decese de la debutul epidemiei.

Județele cu restricţii orare pentru terase, cluburi şi săli de jocuri de noroc. Lista a fost extinsă
Județele cu restricţii orare pentru terase, cluburi şi săli de jocuri de noroc. Lista a fost extinsă

Lista judeţelor unde sunt instituite restricţii orare de funcţionare pentru terase, cluburi, baruri, săli de jocuri de noroc a fost extinsă, în urma unei decizii de luni a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Recomandări
Postfasciștii au câștigat alegerile din Italia. Giorgia Meloni, favorită pentru a deveni premier
Postfasciștii au câștigat alegerile din Italia. Giorgia Meloni, favorită pentru a deveni premier

Partidul postfascist Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI), condus de Giorgia Meloni, s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfăşurate duminică în Italia, un eveniment fără precedent din 1945.  

Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă
Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea regiunilor Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk la Federația Rusă

Vladimir Putin se pregătește deja să anunțe anexarea lor, deși referendumurile din regiunile ocupate de Rusia se încheie abia marți.

SUA şi Coreea de Sud încep exerciţii navale după testul de rachetă al Nordului
SUA şi Coreea de Sud încep exerciţii navale după testul de rachetă al Nordului

Coreea de Sud şi Statele Unite au început, luni, primul lor exerciţiu naval combinat în apropierea peninsulei, din ultimii cinci ani, la o zi după ce Phenianul a efectuat un tir de rachetă balistică, transmite AFP, scrie News.ro.