În ultimii 17 de ani numărul femeilor care devin mame după 35 de ani a crescut de 6 ori

Dată publicare: 13-03-2019 17:52
Dată actualizare: 13-03-2019 20:39


Tot mai multe femei nu se mai grăbesc să-şi întemeieze o familie de tinere și așteaptă până când sunt pe picioarele lor.

Psihologii spun că o mamă matură are numai beneficii pentru copil: este mai înțeleaptă și mai calmă. Totuşi, medicii atrag atenția că riscurile în cazul unei sarcini cresc odată cu vârsta.

Cristina a devenit mama la vârsta de 35 de ani. Este medic neonatolog şi a vrut să aducă pe lume un copil atunci când s-a simţit stăpână pe viaţa ei.

Dr. Cristina Popescu, medic neonatolog: "Am vrut să fac carieră, în primul şi în primul rând, am vrut să fiu pe picioarele mele şi să pot să-i asigur un trai decent."

Magdalena a devenit şi ea mama mai târziu, la 41 de ani, dar e convinsă că aşteptarea a meritat.

Magdalena Caimacan, mama: "Sunt foarte mulţi ani în care ne-am pregătit pentru acest moment şi bineînţeles că putem să-i oferim mult mai mult decât am fi putut acum 15 ani, să zic. Din punct de vedere financiar şi educaţional".

Cercetătorii unei universităţi din Danemarca au stabilit că mamele care au primul copil la o vârstă matura au pe lângă stabilitatea financiară, şi una emoţională. Nu sunt atât de impulsive precum cele foarte tinere şi aplică mult mai rar pedepse. Copiii lor cresc mai frumos şi se adaptează mai bine.

Adriana Petrescu, psiholog: "Vorbim aici de experienţă de viaţă, de calmitatea cu care sunt crescuţi, sunt copii care dezvoltă un ataşament securizant. Nu împrumuta din comportamentul agitat al mamei tinere."

Amalia Neacsu, asistent medical: "Sunt mai conştiente, poate că acordă mai multă importanţă, poate că şi-au dorit mai mult, poate că au aşteptat mai mult acest moment. Sunt mai calme".

Şi pe Sorina maturitatea o ajuta să fie mai înţelegătoare cu cei trei copii ai săi: "Când tu eşti liniştit, calm, aşezat, ţi-ai stabilit calea, evident că şi lor le imprimi această siguranţă."

Dacă în anul 1990 erau doar 1900 de mame peste 35 de ani în ţara noastră, numărul lor a crescut la 10.500 în 2017, conform Institutului Naţional de Statistică. Din păcate, însă, rămânem în fruntea topului ţărilor din Europa cu cele mai multe mame minore.

În acelaşi timp, medicii atrag atenţia că din punct de vedere biologic vârsta optimă pentru a avea un copil rămâne între 20 şi 25 de ani. După 35 de ani mamele au un risc crescut de complicaţii în timpul sarcinii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO