Tot mai mulți români mor intoxicați în locuințe. Măsurile obligatorii de precauție

Dată publicare: 28-10-2019 18:07
Dată actualizare: 28-10-2019 20:07


Vine sezonul rece, o perioadă în care pompierii numără, din păcate, cei mai mulți oameni care mor intoxicați în locuințe, din cauza sistemelor de încălzire defecte.

Sunt deja 137 de victime în acest an, majoritatea în urma incendiilor provocate de coșurile de fum necurățate și de centralele termice defecte.

Autoritățile sunt îngrijorate pentru că bilanțul este tot mai mare, de la an la an. Puteți evita o tragedie luând câteva măsuri elementare.

Fără culoare şi fără miros, monoxidul de carbon acumulat în încăperi este foarte periculos şi ucide pe nesimţite. La fel de periculoase sunt şi instalaţiile de încălzire pe gaz, nereparate la timp sau lăsate nesupravegheate. Ultimele victime sunt doi soţi, din judeţul Suceava. Bătrânii au adormit cu soba pe gaz aprinsă şi au murit în somn, intoxicaţi cu gaz metan.

Anul trecut aproape 300 de oameni au murit, printre care 12 copii. O treime din aceste incendii au fost provocate de centralele defecte, iar un sfert de coşurile de fum necurăţate. Anul acesta numărul victimelor a ajuns deja la jumătate faţă de anul trecut, dar sezonul rece e abia la început. Aşa că pompierii se tem de o nouă serie neagră.

Dacă staţi la bloc şi aveţi centrală, trebuie să chemaţi în fiecare an o echipă de profesionişti pentru revizie, înainte de sezonul rece. Până atunci, puteţi să verificaţi dacă orificiile pe unde ies gazele arse sunt astupate. Au fost cazuri în care, peste vară, coşurile de evacuare s-au umplut de frunze sau resturi de la păsări.

O altă măsură obligatorie de precauţie este montarea unui detector de gaze.

Sorin Sovre, directorul unei divizii dintr-o comanie de distibuitie: ”Detectoarele sesizează dacă există scăpări de gaze din instalații. Sunt prevăzute cu alarme sonore care atenționează clienții, sunt cuplate la un robinet acţionat electric care opreşte instalaţia, centralele sunt prevăzute cu senzori dacă evacuarea gazelor."

Sunt locatari care mărturisesc că au scăpat cu viaţa, datorită acestor dispozitive.

Bărbat: "M-a alertat când a fost o scurgere de gaze la vecinul de jos."

Situaţia este la fel de periculoasă şi în cazul sobelor şi coşurilor necurăţate. Ele ar trebui verificate şi curăţate de două ori pe an, de o echipă specializată, însă în multe zone cosarii sunt greu de găsit, iar oamenii rămân cu sobele înfundate peste iarnă.

Simptomele care ar putea trăda o intoxicaţie cu monoxid de carbon sunt greaţa, ameţeala şi durerile de cap. Intervenţia trebuie să fie rapidă.

Bogdan Toma, purtător de cuvânt ISU BIF: "Întâi sunaţi la 112, apoi aerisiţi cât mai bine camera şi scoateți victima din încăpere. Şi nu în ultimul rând, nu aprindeţi bricheta sau întrerupătorul."

Deşi tehnologia a avansat şi apar tot mai multe dispozitive care să detecteze scurgerile de gaz ori incendiile, numărul victimelor este în creştere. De exemplu, anul acesta, din cauza intoxicaţiilor cu monoxid de carbon, au murit cu 28% mai mulţi oameni decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO