11 ștranduri din București găsite cu probleme. Doar unul a fost închis

Ultima actualizare: 27-08-2019 19:41

Autorităţile au controlat zeci de ştranduri din Capitală, au amendat 11 dintre ele şi l-au închis temporar pe cel din Drumul Taberei, unde mai multe persoane s-au intoxicat cu clor.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică anunţă că au găsit nereguli majore în centrele verificate şi sancţionate. Potrivit autorităţilor, unele bazine aveau prea mult clor sau nu fuseseră curăţate, iar medicii atrag atenţia că oamenii se pot îmbolnăvi în aceste condiţii.

Inspector ANPC: "Uite, așa arată pielea dupa ce am băgat mâna în apă, nu știu ce e asta, ce zeamă e''.

Pielea de pe degetele inspectorului se cojeşte, semn că în apă ar putea fi prea mult clor. Pentru aceste nereguli, dar şi petnru ca 10 oameni au ajuns la spital după ce au acuzat că au inhalat vapori de clor şi li s-a făcut rău, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Cnsumatorului au suspendat activitatea ştrandului din Drumul Taberei.

Femeie: "Nu cred, e închis? Nu cred aşa ceva. Să actualizaţi pe site."

"Închis pentru revizie tehnică''. În acest fel anunţă reprezentanţii ştrandului suspendarea activităţii, după ce mai multe persoane s-ar fi intoxicat cu clor. Pe lângă amendă de 1500 de lei dată de ANPC, inspectorii au prelevat probe din toate cele trei bazine ale ştrandului. Şi asta pentru că au simțit un miros puternic, extrem de urât.

Am încercat să vorbim cu administratorul ştrandului pentru a-i cere un punct de vedere, însă nu ne-a răspuns. Câţiva angajaţi prezenţi la muncă ne-au spus că ştrandul e închis din alte cauze:

Reporter: "Aş vrea să vorbim cu un reprezentant sau administratorul ştrandului."
Angajat: "Nu e nimeni aici, dar s-a rezolvat situaţia, staţi liniştită."
Reporter: "Şi de ce e închis ştrandul?"
Angajat: "S-a spart o țeavă, asta s-a intamplat''.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică spun că au constatat că bazinele nu erau dezinfectate şi spălate, iar instalaţia de clorinare avea defecţiuni majore. Iar în restaurantul ştrandului, inspectorii de la Protecţia Consumatorului afirma că au găsit mizerie în bucătărie, carne depozitată în sertare murdare şi alte alimente în locuri nepotrivite.

Ştrandurile din Capitală au fost vizitate în această vară de zeci de mii de oameni, iar autorităţile spun că mulţi nu au ştiut că în unele bazine, apa ar fi avut prea mult clor şi nici nu au fost informaţi în legătură cu regulile de igienă pe care trebuie să le respecte înainte să facă baie.

29 de ştranduri, bazine de înot şi piscine au fost verificate de inspectorii Direcției de Sănătate Publică, 11 dintre acestea nu respectă normele de igienă. Fie au bazine murdare şi nedezinfectate fie apă în care se răcoresc copiii şi adulţii era nefiltrate. Iar pentru asta au primit amenzi de peste 50.000 de lei, în total. Însă  DSP a închis un singur ştrand: Cel din Drumul Taberei.

Specialiștii spun că atât bazinele, cât şi şezlongurile ar trebui zilnic curăţate cu produse biocide, iar apa din piscine trebuie filtrată.

Şerban Moroianu: "Apa la piscină nu trebuia schimbată decât o dată pe an la piscină, însă ea trebuie tratată, recirculată. După filtrare vine partea de clorinare şi tratate a apei cu agenţi de corecţia pH-ului ca să se menţină o valoare constantă. În general în România problema e în filtrarea apei, pentru că debitele de filtrare sunt subdimensionate şi atunci pentru a obţine o apă mai clară pun mai mult clor decât normal."

Medicii atrag atenţia că astfel de nereguli pot duce la iritaţii majore la nivelul pielii, conjunctivită sau micoze.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO