În mai puțin de un an, zece incendii au izbucnit în spitalele din România și peste 20 de oameni au murit, dar fără vinovați
În mai puțin de un an, zece incendii au izbucnit în spitalele din România. Vorbim despre tragedii în care au murit peste 20 de pacienți și au fost răniți mulți alții.
În aproape toate cazurile, a fost vorba despre defecțiuni ale instalațiilor electrice sau aparatură suprasolicitată. Însă, oficial, prea puține anchete au fost finalizate și nici un vinovat nu a fost tras până acum la răspundere cu o decizie definitivă în justiție. Iar modernizarea secțiilor ATI este departe de realitate, împotmolită în birocrație - recunoaște chiar președintele societății române de terapie intenstiva.
Pe 14 noiembrie 2020, după aproape un an de pandemie, sistemul medical românesc și așa supra solicitat era îngenunchiat de un incendiu izbucnit la secția AȚI a spitalului de urgență din Piatra Neamț. Zece bolnavi au murit, unii pe loc, alții în zilele următoare din cauza rănilor suferite.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Câteva luni mai târziu, o altă tragedie se petrece și în București. Mai multe saloane ale spitalului Matei Balș erau mistuite de flăcări. Trei pacienți au fost găsiți morți în paturi, iar un al patrulea a fost resuscitat însă în zadar.
Același scenariu negru aproape la fel în mai multe spitale din toată țară. Însă până acum, nicio anchetă nu a fost făcută publică.
Controalele făcute anul trecut în secțiile de terapie intensivă din peste 300 de unități sanitare au scos la iveală nereguli grave.
La nivel național, multe dintre secțiile de terapie intensivă funcționează în clădiri construite cu zeci de ani în urmă și nu au condițiile optime de funcționare. Lipsește aparatura medicală și instalațiile electrice sunt vechi de ani de zile.
Societatea Română de Terapie Intensivă a prezentat un raport al problemelor și a venit cu soluții.
Prof. dr. Dorel Săndesc: ''Implemntarea a mers foarte, foarte lent anul asta..ghidul făcea dificilă aplicația de către spitale...bugetul a fost redus, nu a ținut cont de evaluările făcute...nu s-a reușit implementarea în niciun spital din cauza lentorilor...trebuie urgent să o facem, altfel avem senzația asta că oriunde poate să erupă o nouă tragedie."
Și managerii spitalelor confirmă acest lucru. De pildă, într-un an de zile, la Marius Nasta s-au adus îmbunătățiri doar în interiorul secției ATI. A fost monitorizarea concentrației de oxigen. Însă abia în 2023 ar putea începe refacerea rețelei electrice și a celei de gaze medicinale.
Dr. Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: ''După etapa de depunere urmează cea de avizare și apoi ne putem apuca de licitație și de refacerea propriu zisă a rețelelor. Nu s-au făcut de foarte mulți ani și acum când resimțim acut importanță unor astfel de lucrări'.'
Pe lângă rețele conforme de electricitate, confrom normativelor, orice secție de terapie intensivă trebuie să dispună de o ventilație cu înnoirea aerului de cel puțin 6 volume pe oră, sisteme de tratare a aerului cu 3 trepte de filtre HEPA. Pentru clădirile vechi se recomandă existența unui sistem de aer condiționat - de preferință centralizat. Climatizarea centrală reprezintă o cerință obligatorie pentru spitalele noi. Toate trebuie să aibă o fereastră care să se poată deschide la nevoie.