În loc de ajutor guvernamental, ANAF a blocat conturile bancare a mii de restaurante

Dată publicare: 12-03-2021 18:25
Dată actualizare: 12-03-2021 20:04


Mii de restaurante din țară, s-au trezit cu conturile bancare blocate, pentru că nu și-au plătit taxele la ANAF. Patronii, mai ales cei din zonele roșii, care nu pot primi clienți în interior, sunt revoltați.

Autoritățile nu le-au oferit ajutorul financiar promis în declarații, așa că abia au bani de chirii, nicidecum de impozite, chiar dacă le-ar eșalona.

Fiscul a pus poprire pe contul bancar al acestui restaurant din Brașov, pentru suma de 43.000 de lei, reprezentând taxe salariale:

"Cei de la ANAF au zis că ne pot eșalona pe 10 luni și condițiile sunt groaznice. Adică ei împart la 10 suma asta și eu trebuie să dau pe lună undeva la 5.000 de lei, dacă eu sunt închis că nu mă lasă statul să primesc oameni în interior, și dacă m-a lăsat, m-a lăsat la 30%. Am avut vreo șase controale".

Proprietarul restaurantului spune că e în pragul falimentului. Din 8 angajați, 7 au fost trimiși în șomaj tehnic, iar unul servește la cele trei mese scoase afară în frig, dacă sunt clienți.

Costi Bertea, proprietar de restaurant: "Sunt în situația în care în martie nu ne-au dat șomajul tehnic pe ianuarie. Pe mine mă sună băieții în fiecare zi, probabil au impresia că fug eu cu banii. Nu au venit banii".

Radu și Monalisa, doi tineri care au deschis o cafenea prin programul start-up Nation, spun și ei că vin cu bani de acasă pentru a susține afacerea.

Monalisa Puruhniuc, proprietar cafenea: "Acum am văzut că avem contul blocat în condițiile în care nu am mai primit încă o notificare în probabil cu dările pe luna ianuarie".

Reporter: "Pe ce sumă?".

Monalisa Puruhniuc, proprietar cafenea: "Cred că pe suma de salarii, în jur de 4.000 de lei".

Cei care au conturile blocate pot depune o cerere până pe 31 martie pentru eșalonarea la plată pe cel mult 12 luni. În plus, premierul Florin Cîțu a transmis că plata impozitelor ar putea fi amânată.

Florin Cîțu, premierul României: "Impozitul specific nu a fost plătit şi nu se plăteşte până în martie anul acesta şi, pentru că sunt restricţii în continuare, ne gândim să prelungim, să fie în continuare scutit până în vară".

Ana Maria Barbu, reporter Pro TV: "Primul ajutor promis au fost granturile pentru capital de lucru. Singurii care au primit banii sunt persoanele fizice și microintreprinderile, care s-au mulțumit cu câte 2.000 de euro. Pentru măsura doi, care oferă sume mai mari, au aplicat 20.000 de companii și au semnat contracte doar 3.000. Dintre acestea, doar o mică parte sunt din industria ospitalității. Oricum, banii nu au venit încă" .

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a transmis, pentru Știrile Pro TV, că sumele vor ajunge la beneficiari săptămâna următoare, pentru că bugetul de stat abia a fost promulgat. S-a mai vorbit și despre varianta scutirii de taxe pe salarii a firmelor din domeniul ospitalității, dar discuțiile nu sunt finalizate.

Daniel Mischie, președinte HORA: "HORA, asociația proprietarilor de restaurante, a avut un program la care a lucrat cu Ministerul Economiei și s-a obținut ca aceste taxe, taxele pe muncă, să fie recuperate din programul național de reziliență, PNRR, și sperăm ca guvernul actual să poata să promulge această lege".

O altă măsură, acordarea unui ajutor de stat care să acopere 20% din scăderea cifrei de afaceri pe anul trecut, este încă în lucru. În cel mai bun caz, firmele ar putea beneficia de acest sprijin în a doua parte a anului. Dacă rezistă până atunci.


VIDEO PROTVPLUS.RO